Pred leti so si posavski vinogradniki veliko obetali od vinskih cest, ki pa nikoli niso prav zaživele. Svetla izjema je Gadova peč, kjer so pred desetletjem začeli projekt dežurnih zidanic.

"Mi smo hoteli iz tega narediti nekaj več, torej tudi to, da bo kakšna zidanica odprta, zato smo se lotili projekta dežurne zidanice. Mogoče je kdo od tega pričakoval malo več. Pa vendar, zakonodaja je taka, da dejansko ne veš, kaj lahko," pripoveduje Ivan Urbanč, ambasador cvička in vitez vina slovenskega viteškega reda.

Vinarji in vinogradniki pričakujejo strategijo za razvoj vinskega turizma. Foto: Pixabay
Vinarji in vinogradniki pričakujejo strategijo za razvoj vinskega turizma. Foto: Pixabay

Položaj vinogradnikov se je zadnja leta poslabšal, zato številni opuščajo vinograde, saj za to dejavnost ni pravih spodbud. Še posebej to velja za manjše vinogradnike. Se pa tudi na tem področju obetajo spremembe.

Šepamo pri navezavi na zgodbe
Priložnost za preboj zdaj vinogradniki vidijo v projektu Slovenija, evropska gastronomska regija 2021. Pričakujejo tudi, da bo ministrstvo za kmetijstvo pripravilo strategijo razvoja vinskega turizma.

"Slovenija ima odlične razmere za razvoj butične pridelave hrane, butičnih vin, butičnih kmetijskih pridelkov. Zelo nam pa zmanjka na področju, ko jih je treba navezati na dobre kulinarične, gastronomske zgodbe in jih prodati kot turistične produkte z visoko dodano vrednostjo. Bo pa potrebno seveda veliko več povezovanja," pa pravi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Ker bo Slovenija leta 2021 Evropska gastronomska regija, je dela in izzivov več kot dovolj, časa za ukrepanje pa vse manj, opozarjajo vinarji in vinogradniki iz vse Slovenije.

Vinske ceste se niso razvile