Kulinarika
Pop'sove miniature, ki so jih stregli ob odprtju lokala konec novembra. Foto: Marko Delbello Ocepek
Odličnih odzivov so deležni tudi drugi Pop'sovi krožniki, kot so, denimo, rebrca na žaru. Foto: Marko Delbello Ocepek
Gonilna sila Pop's Placea sta Greg Yurkovich (na sliki) in Sebastijan Raspopović. Foto: Marko Delbello Ocepek
Ponudba piva se bo spreminjala. Foto: Marko Delbello Ocepek
Svetozar Raspopović - Pope (lokal je bil poimenovan po njem) med rezanjem svoje slovite šunke v testu. Verjetno ene boljših pri nas. Foto: Marko Delbello Ocepek
Pop's je situiran na Gallusovem nabrežju, kjer je gneča na kulinaričnem področju že kar precejšnja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
false
Za arhitekturno podobo Pop's Placea stoji kar Sebastijan Raspopović, ki je občutek za oblikovanje in materiale podedoval po očetu. "Zdelo se nam je, da mora dizajn vključevati masiven hrastov pult, lesen pod, pop art in industrialni vidik. Lokal popolno odraža bistvo oblikovalskih filozofij vseh nas treh," razlaga Yurkovich. Foto: Marko Delbello Ocepek

Dodaj v

Ljubljana še ni sita burgerjev - Pop's Place takojšnja uspešnica

Pop's Place združuje gurmanske burgerje in craft pivo
16. december 2015 ob 07:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

V tujini, zlasti v ZDA, so lokali, ki strežejo (gurmanske) burgerje in craft pivo, stalnica že vrsto let. Pri nas torej nismo orali kakšne blazne ledine, ko sta pred tremi leti dva mlada ekonomista, Til Pleterski in Klemen Ptičak (Hood Burger) s svojo prikolico, postavljeno pred viški Interspar, sprožila pri nas pravo burgermanijo.

Fanta nista iz kuharske panoge, a sta vedela, da so za dober burger potrebne predvsem kakovostne surovine - prvovrstno meso, domače, rahlo sladkaste bombetke in dovolj inovativni dodatki, ki gurmanske burgerje ločijo od različic mesnega polpeta-uvele solate-umetnega paradižnika.

Drugo, kot pravijo, je zgodovina. Hood Burgerju so sledili še drugi, skoraj vsak lokal, bistro in celo vrhunske restavracije (AS, JB) so ponudbi dodale svoj burger, blogerji pa so tekmovali v iskanju najboljšega, pri čemer sta se za pikolovsko ocenjevanje poplave burgerjev v prestolnici najbolj specializirala fanta z dvatestiza.si, ki sta prvi zlati metuljček za najboljši burger leta 2014 podelila Tabaru za njihov Taburger.

Od Piva & burger festa ...
Da so organizatorji Odprte kuhne, ki so žebljico zadeli na glavico že z ultrauspešno petkovo kulinarično tržnico, zavohali dober posel in oktobra lani postavili prvi Pivo & burger fest, je bilo popolnoma logično. Kot so bile tudi letošnje tri (!) reprize festivala. In čeprav so se ponudniki menjavali, izpopolnjevali in se širili, pa tudi slabšali in propadali, jih je bilo nekaj, ki so se po kakovosti stalno uvrščali med zmagovalce. Eden izmed njih je bila nedvomno Asova izpostava, kjer si sicer dobil za pet evrov približno petkrat manjši burger od sosedovega velikana iz pol štruce kruha in pol kilograma piščanca, je pa bil zato vreden vračanja na stojnico.


Ne da je TripAdvisor vedno merilo kakovosti, a velja omeniti, da se je Pop's Place v pičlih dobrih dveh tednih delovanja zavihtel na 1. mesto ljubljanskih restavracij. Med 423 ocenjenimi restavracijami, gostilnami in lokali v prestolnici mu sledijo hipstrska Luda, visoka kulinarika Strelca in mesno kraljestvo Čompa.


Zato ni nikogar prav dosti presenetilo, ko se je razvedelo, da dinastija Raspopović svoj imperij (ob Asu imajo še bistrojski As Aperitivo) širi z lokalom, specializiranim za gurmanske burgerje in craft pivo, še enim od kulinaričnih trendov, ki je z zapoznelo reakcijo zadel Ljubljančane (in do določene, omejene meje Slovenijo). Skepse (tudi spodaj podpisane), ali ni mesto že doseglo maksimum, kar še lahko požre (dobesedno) te burgermanije, je odpravila množična udeležba na odprtju Pop's Placea prejšnji mesec, pri čemer je bila klientela videti, kot da bi Svetozar Raspopović - Pope odprl svojo zlato knjižico z naslovi vse eminence, ki jo prestolnica premore.

Skrivnost dobrega burgerja
As je vedno hodil po tanki meji med vrhunsko restavracijo in elitističnim krajem, kamor zahajaš, da bi se pokazal in bil viden. Tudi pri Pop's Placeu ni nič drugače. A v nasprotju z lokali, ki povprečno ponudbo nadomestijo s fasado, As v vseh treh izdajah ostaja stalno visokokakovosten. Pop's Place bi bil lahko "samo še en burger plac" ob Ljubljanici, a je pač verjetno najboljši burger plac ob Ljubljanici. Govedina je slovenska, in kar je še pomembnejše, najmanj tri tedne zorjena. Zorijo jo sami, ročno jo nasekajo in zmešajo v hiši, doma delane pa so tudi vse druge surovine, od bombetk do skrivnih pomak.

"Skrivnost popolnega burgerja je bolj zapletena, kot si ljudje mislijo. Zahteva skrben premislek glede vsake sestavine, še posebej kakovosti mesa, kako je meso pripravljeno, in, seveda, bombetke. Vse sestavine morajo biti pripravljene iz najboljših surovin. Za dober burger je nujno zorjeno meso, ki ne bi smelo biti nikdar spečeno več kot "medium"," nam razložijo in ob tem pripomnijo, da pri njih ne bodo nikdar ponujali najcenejšega burgerja v mestu, to pa zato, ker
ima kakovost pač svojo ceno.

Slovenska govedina, zorjena v hiši
Mojster, ki stoji za recepturami, je Greg Yurkovich, Slovenec, ki je odraščal v ZDA, od koder je k nam tudi prinesel bogato "burgerznanje". Če boste v Pop'su večkrat naleteli na našo nekdanjo evrovizijsko predstavnico Hannah Mancini, je to zato, ker je pevka Gregova lepša polovica, spoznala pa sta se čez lužo in se nato skupaj preselila v Slovenijo.

Yurkovich je ob vrnitvi v domovino pristal v Asu, zdaj pa je s Popetovim sinom Sebastijanom gonilna sila Pop'sa, projekta, ki sta ga razvijala dobro leto in pol, zamisel zanj pa se je Asovi vodilni trojki porodila ob enem od obiskov ZDA, kjer so spoznavali tamkajšnjo "kulturo steaka". Po tem je AS začel resno razvijati koncept o zorjeni slovenski govedini, še posebej steakov, vzporedno s tem pa tudi koncept gurmanskih burgerjev.

Ponos hiše: Boss Burger
Yurkovich je v zadnjem letu in pol sam razvijal in preizkušal recepture, pri čemer je najbolj ponosen na t. i. Boss Burger, pri katerem so polpetu iz zorjene govedine dodali čebulno marmelado, domačo pomako, jabolko in sir stilton. A zaradi nepredvidenih (birokratskih) zapletov se je odprtje kar zamikalo in zamikalo - vmes pa so trend burgerjev odkrile in pograbile že tudi druge restavracije, kot priznava Yurkovich.

"Mislim, da bo vseeno dovolj prostora za vse, da smo uspešni. Zelo me veseli, da so restavracije zagrabile ta trend in jemljejo to vrsto kuhanja resno, kot to počno v drugih večjih ameriških, britanskih in evropskih mestih. Mislim, da ima Slovenija najboljše surovine, da pripravimo burgerje, ki lahko konkurirajo vsem drugim," je prepričan v kuharja preoblikovani poslovnež, ki na druge restavracije ne gleda kot na konkurenco, saj pravi, da je zgodba Pop's Placea samo njihova.

Tako poleg burgerjev, ki s svojimi izvirnimi kombinacijami (tu ni prostora za nasekljano solato, postane kumarice in plastični sir) dovršenih okusov še vedno izpolnijo vsa pričakovanja, ponujajo še vrsto klasičnih ali predelanih ameriških pivniških jedi (BBQ rebrca, trikrat ocvrt krompirček s parmezanom, čebulne obročke v pivskem testu, fish & chips, v pinjencu mariniranega ocvrtega piščanca, cheesecake, jabolčoa pito ...) in, seveda, pivo.

Pet točenih, 25 v steklenici
"Naša ponudba piv bo vedno vključevala pet točenih in okoli 25 ustekleničenih piv, ki jih redno rotiramo, ko najdem kaj novega in zanimivega. Naša filozofija je, da ponudba ne sme biti preveč zapletena," razlaga Yurkovich, medtem, ko se razgledujem po etiketah. Slovenskim mikropivovarjem (Human Fish, Reservoir Dogs, Pelicon, Bevog ...) nasproti stojijo srbski Kabinet, hrvaška Zmajska pivovarna in Visibaba, tu je italijanski Crak, japonski Hitachino Red Rice ale, IPA ameriškega Founder'sa, pa belgijci in še in še.

Na moje vprašanje, ali se niso bali odpreti tako specializiranega, trendovskega lokala, glede na to, da se krivulje trendov lahko hitro obrnejo navzdol, odgovarja z odločnim "ne". Pop's Place je bil, vsaj glede na gnečo za masivnim hrastovim pultom, očitno delan za tek na dolge proge.


*Izbor lokalov in restavracij v rubriki Kulinarika je uredniški in ne gre za plačane oglase. Prav tako RTV ali restavracije ne plačujejo novinarjem za obiske in so strogo izbrani po uredniški presoji.

Kaja Sajovic
false
Prijavi napako
Komentarji
delicate4U
# 16.12.2015 ob 07:38
Takojšnja uspešnica ..... k'r neki. Ker masa ljubljanskih lepotcev vsak dan kar čaka, kje se bo odprlo kaj novega, da bodo lahko svoja telesa, utrujena od brezdelja in nakradenega denarja svojih staršev, naslanjali na masivni hrastov pult. Skratka, najlepše mesto na svetu .... Kako selo !
Deep_G
# 16.12.2015 ob 08:14
Pir v 2 dcl kozarcih???!!!! A to je na recept? Mora dohtar predpisat?
m4j3r
# 16.12.2015 ob 07:45
Kva je to? Hipster heaven?
Gravesen
# 16.12.2015 ob 08:10
Pozer bar
Lambda
# 16.12.2015 ob 07:44
Zeh ...
SamoRes
# 16.12.2015 ob 08:33
Edini način da hipsterji zaužijejo še kaj nezdravw hrane. Nad McDonaldsi se zmrdujejo, tile jih pa hitro vržejo na finto.
Robotronic
# 16.12.2015 ob 08:08
Ljubljana še ni sita burgerjev - Pop' Place takojšnja uspešnica

Smo pa mi naveličani člankov o hrani.
brehme
# 16.12.2015 ob 08:21
A ni zanimivo, kako novinarji poročajo in kako ljudje (velika večina) doživljajo svinjino. Tile je prikazana kot specialiteta, diši, odlično. Medtem, ko kmet kateri redi prašiče, torej sploh omogoča, da obstaja taka restavracija, dobi en kup polen pod noge, pa še smrdi.
Praaslovan
# 16.12.2015 ob 08:56
Kako pa tako visok hamburger sploh uspeš ugriznit ne da bi uporabil obe roki s katerima si prej šlatal po celem mestu in da nisi okoli ust kot dveletni otrok?
kozorog1973
# 16.12.2015 ob 08:15
ja slovenci smo pa res čredniki, kar pride požremo, tud če bi nam ponudili ocvrte podgane:)
RoSeR
# 16.12.2015 ob 08:30
Me zanima cena ter kakšno klientelo bodo imeli. Pri 4 ali več članski družini lahko precej trpi družinski proračun, za hipsterje pa verjetno ne bo problem pri akciji "biti viden na pravem mestu".
elaine
# 16.12.2015 ob 10:11
Imamo tudi v Žalcu odličen nov lokal, med drugim strežejo burgerje, ki izgledajo boljše kot gornji. Pričakujem članek na mmc o njem.
Balaš Junior
# 16.12.2015 ob 09:37
O jezus... Kaka zatrapanost v VELIKO PRESTOLNICO. Burgerji, simbol metropolitanskosti, so pac samo v Ljubljani in le do "dolocene, omejene meje" v Sloveniji.

Draga Kajica, toliko si bila po svetu, pa tako malo videla.

Spomnim se, da sem dobil odlicen burger nekoc v eni zakotni ostariji v Ilirski bistrici.
Mescansko, se bolj pa metropolitansko okolje ne nastane s čapci, ki so v novih cevljih prisli na burger. Zato bo ljubljana pac ostala kmecka prestolnica - kar je meni celo vsec, ampa brezveze se je pretvarjati, sploh pa z nekimi poceni pop cetrtorazrednimi amerikanci in burgerđinicami.
urosh444
# 16.12.2015 ob 11:01
Jaz sem pregrd in premalo fensi oblečen za sem not in verjetno ße za kak drug lokal izpod peresa Kaje Sajovic. Včasih smo hodili na burek in bili zadovoljni, danes pa moraš prvo v trgovino po novi modno kolekcijo, da lahko greš na burger pojeden v treh ugrizih za 10 eur plus.
Balaš Junior
# 16.12.2015 ob 11:10
Kot pravijo zgoraj fantje in punce - nič nimamo proti hamburgerjem, ampak proti slogu tega teksta, ki je celo med izpostavljenimi štirimi na prvi strani režimskega medija.

Disclaimer: jaz sem odpovedal prisilno naročnino na te izdelke. Vseeno pa ostajam kritičen.
Robiland
# 16.12.2015 ob 08:59
tudi jaz bi bil rad direktor, na zalost je oce le delavec.
Deep_G
# 16.12.2015 ob 10:42
Danes bom mel za kosilo pečenice.
Kekec99
# 16.12.2015 ob 08:35
Hood Burgerju so sledili še drugi, ...

Pred obiskom Hood Burgerja vam priporočam da se dobro najeste. Hamburger je velik kot piškot, omake pa vam namažejo s čopičem. Sam prisegam na Horse Burger ali Lunch at the ranch.
brehme
# 16.12.2015 ob 08:22
Seveda isto velja za govedino ali pa perutnino.
levak
# 16.12.2015 ob 10:40
So pa domači polpeti zakon za te "dobrote".
Prismuknjen
# 16.12.2015 ob 09:07
Samo da so fantje lepi.
lukecvasgleda
# 16.12.2015 ob 08:40
@delicate4U

Napačna tema, ampak res je...Predvsem kar se pokradenega tiče...
celtic1888
# 16.12.2015 ob 09:01
Bil, nič posebnega, razen cen. Ambient OK.
Ni_Nicka1976
# 16.12.2015 ob 09:13
Veš, kako pravjo - ni wse zlato, kar se "šajna"....
lojzeL
# 16.12.2015 ob 15:40
Lep prispevek, avtrorica si zasluži pultizerjevo nagrado, ma kaj pultizerjevo nagrado, še vsaj dva burgerja in pomfrit!
PONEUM
# 16.12.2015 ob 09:53
Ljubljana še ni sita burgerjev
V tujini, zlasti v ZDA, so lokali, ki strežejo (gurmanske) burgerje
dober burger potrebne predvsem kakovostne surovine - prvovrstno meso, domače

1) Dolga vas pac na vseh podrocjih druzbenega dogajanja odkriva stvari, ki jih razviti svet ze pozna desetletja..
2) Ocitno se nekateri ne bodo nikoli naucili pravilne uporabe dolocenih izrazov (gourmand)
3) Kar se tice prvovrstnosti mesa v Slovenji pa smo bili ze obvesceni v porocilu sanitarne kontrole po vesoljni Sloveniji...
4) Kot ponavadi EPP
hispano
# 16.12.2015 ob 10:30
@kekec99

če primerjaš Hood Burger s horsom potem se ti sigurno zdi, da je burger majhen. Mi hodimo z družino že kar nekaj časa na HB in vzamemo burger in njihov domači krompirček. Moj sin, ki pa veliko športa pa si privošči dvojnega. Drugače pa sta fanta iz HB dejansko naredila slovensko hamburger revolucijo. Pred tem ste pa vsi sam zobal zamrznjene pleskavice tanke kot podplat, po katerih se vam je spahovalo po česnu... Danes pa ima čisto vsak pajzl že svoj hamburger!
DE(j)MOKRA(s)T
# 16.12.2015 ob 15:22
To je le v Ljubljani mogoče da se na burgerjih in pivu zbira klientela v srajčkah in gvantih, drugje vidiš delavce na malicah, študente in mladce po fuzbal tekmah.
čak mal noris
# 17.12.2015 ob 19:50
Madona, vse lepo in prav, ampak članek je tako v rit lezeč, da je že prav negravžno! Malo manjka, da avtorica ni napisala, da se pred prihodom Raspopovićev v Ljubljano sploh ni jedlo drugega, kot krompir in zele. Burgerji pa so najverjetneje dobri, ker če kaj, kuhat pa znajo. Kdor gre kdaj v As-a se nad okusi res ne more pritoževati. O ostalem pa ne bi diskutiral, stvar osebne izkušnje pač.
NuuX
# 16.12.2015 ob 17:08
Stari pisker v Celju je zakon.
Kikkoman
# 16.12.2015 ob 15:37
Siti smo, siti. Siti vedno manjšega horsa, kot tudi sladkanega hood burgerja. Kot noviteta je burger out, primeren je pa za klientelo, ki je nanj navajena, sedaj pa bi radi še izgledali otmeno medtem ko ga jedo. Never.
slovenecnadunaju
# 16.12.2015 ob 18:16
Me spominja na SoDoSoPa iz zadnje sezone South Parka :)
piarija
# 16.12.2015 ob 16:28
hohštaplarji na kupu so se zbrali...
3athlonetz
# 16.12.2015 ob 14:02
To je možno na slovenskem področju samo v Ljubljani, kjer bi ljudem prodal še d... na palci.
am shagar
# 16.12.2015 ob 11:23
Da bi pii pivo zraven burgerja? Nekako mi ne gre skupaj.
josh k.
# 16.12.2015 ob 10:10
Ob soški cesti, Solkan proti Kanalu, na levi strani odlični burgerji ( dolga njiva ), odprto samo v poletnem času...brez napihnjenih žab.
Jazst2
# 16.12.2015 ob 09:19
@RoSeR in vsi podobni

Me zanima cena ter kakšno klientelo bodo imeli. Pri 4 ali več članski družini lahko precej trpi družinski proračun, za hipsterje pa verjetno ne bo problem pri akciji "biti viden na pravem mestu".

Zakaj te pa zanima? A da boš lahko potem sikal, kako drago da je???

Kdo te pa sili, da greš tja? In sploh, kaj te briga kdo bo tja hodil in koliko stane! Če ni zate, pač ni zate...

Tudi meni burgerji niso všeč, pa zato nič manj ne privoščim uspeha tistemu, ki se s tem trudi.

Kaj samo gobcate... vse narobe... nič prav... jok jok in še enkrat sam jok in stok...

Malo optimizma vam ne bo škodilo.
Flegica
# 16.12.2015 ob 08:29
Matr ste nadležni s svojo zafrustriranostjo-pač v vsakem mestu imaš lokale ki so namenjeni gledanju(ključev avta, žene oz. trenutne partnerke, novih zlatih čeveljcev...) če greš od Šanghaja do La-ja povsot je isto...in nikjer vas nihče ne sili da ste tam! Pa če lahko lastnik lokala računa 100 evrov za večerjo namesto 4 evre kot stane malica v povprečni slo vasi je to popolnoma njegova stvar (pravilo svobodnega trga pa to...) men osebno ne leži ne taka filozofija, ne burgerji in ne pivo-pa greš pač mimo skomigneš z rameni ko vidiš zvečer vso plastiko nalimano na denarnice v asu (mislim na operacije, porjavitve itd... Niti ne tako brhkih deklet) in greš naprej tam kjer pač tebi sede-zelo preprosto! Mam pa dve pripombi-super bo papap burgerje poleti ko bo vročina in bo smrdelo po crkovini saj je direkt pred vhodom potopljen kontejner za bio odpadke. Pa matr a res tud v 21. Ne mormo mal bol dohajat trende? To kr je drugje že skor 10 let je pri nas letos in ccc
NoriGoban
# 19.12.2015 ob 15:12
Ameriska najboljsa hrana se pocasi le uveljavlja tudi pri nas! Cestitke onkraj luze!
ksenak2
# 17.12.2015 ob 10:01
Burger :(
A je pri vas že pivo gurmanska revolucija pred pucalom za rjo in urinski kamen (koka kolo)?
Kot v Indiji in trejem svetu se Slovenija plazi pred najslabšim, kar prihaja iz amerike.
neuromouse
# 16.12.2015 ob 21:05
Nočem delat reklame, ampak novi burger plac pred Leclercom v Lj... Uf!!!
Špula
# 16.12.2015 ob 16:43
A je 5,15 cena za pivo mogoče?
tily
# 16.12.2015 ob 16:40
Ne da je TripAdvisor vedno merilo kakovosti, a velja omeniti, da se je Pop's Place v pičlih dobrih dveh tednih delovanja zavihtel na 1. mesto ljubljanskih restavracij. Med 423 ocenjenimi restavracijami, gostilnami in lokali v prestolnici mu sledijo hipstrska Luda, visoka kulinarika Strelca in mesno kraljestvo Čompa.

Jaz ga vidim na 67. mestu, prvi je Valvasor, drugi Le Petit Cafe (?), tretja pa Špajza. hmmm...
hizli tren
# 16.12.2015 ob 14:22
kjer si sicer dobil za pet evrov približno petkrat manjši burger od sosedovega velikana iz pol štruce kruha in pol kilograma piščanca, je pa bil zato vreden vračanja na stojnico.
sej to je super, da je kvaliteten. Ampak vračaš se pa zato ker si lačen:)
Rabiš 15 €, če se hočeš najest.Pa ne pozabimo, pojedel si samo en fensi burger!
To je za suhe hipsterje pa suhe punce :)
dingdong
# 16.12.2015 ob 11:50
Če bi zavist gorela, bi celo Slovenijo požgalo do tal...
Ni_Nicka1976
# 16.12.2015 ob 08:44
Sicer pa - funny&merry.... Ostalo je crap.... :D
mikitr
# 17.12.2015 ob 18:58
Hvala vam Amerika-za repecpe slabe redilne hrane,prav nič zdrave.hvala vam Amerika(menda je bila pred dnevo dokumentarna oddajo,sami pokajo od zadovljstva,v solzah nezadovljstva)
Bivši uporabnik
# 16.12.2015 ob 21:16
kerr te oči futra
pjandura
# 16.12.2015 ob 16:45
Ko bom kakšno popoldne v LJ, bom šel pogledati, če se spomnim. Na eno pivo in mogoče tamali burger ali pa kar kakšen "tapas". Pač enkrat za poskusit, ravno čudeža ne pričakujem in pa na smrt lačen tudi najbrž ne bom hodil noter.
Peacemaker
# 16.12.2015 ob 13:57
Sem pogledal zadnjo sliko in me je dejansko minilo iti sprobati.

Meni se pa ravno po zadnji cedijo sline...
A ni zanimivo kako smo si različni?

Kaja, kaj pa cene hrane in pijače?
Kazalo