Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 56 glasov Ocenite to novico!
Cigojeve mangalice se skupaj z enim krškopoljskim prašičem prosto pasejo na zemlji nad domačijo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Cigoj je pred kratkim gostoval v opatijski restavraciji Rožmarin, kjer so priredili kulinarični večer z njegovimi vini, sam pa jim je dal kopuna, ki so ga nato pripravili po njegovem receptu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sušenje pršuta - za zdaj še na podstrehi, v kratkem pa načrtujejo moderno pršutarno, idealno za vodene oglede. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Priprava rolane pancete. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Narezek za dobrodošlico. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Knjiga vtisov, polna pohval. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Salama velikanka, namenjena v Rusijo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ovca ali prašič? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

O Cigoju in njegovem pršutu dober glas seže tudi v ameriško vas

Na turistični kmetiji Arkade Cigoj
21. marec 2015 ob 12:20,
zadnji poseg: 21. marec 2015 ob 16:24
Vipava - MMC RTV SLO

Ko je novinar New York Timesa lani obiskal domačijo Arkade Cigoj, eno prvih turističnih kmetij v Vipavski dolini, je lahko ugotovil le, da njihov pršut konkurira tistim najboljšim, ki jih je poskusil v Italiji, in jih celo preseže.

Članek o skritem biseru osrednje Evrope, "spokojni Vipavski dolini", objavljen junija, je bil izjemna uspešnica in tisto poletje so imeli Cigojevi vse sobe in mize polne radovednih Američanov, navdušenih nad kraljestvom pršuta, slanine in salam sredi 500 let stare odmaknjene vasice Črniče, kjer že vrsto generacij Cigojevi živijo, kmetujejo in predelujejo.

"Da, pred leti smo bili tudi v reviji Gourmet in so nas takoj začeli klicati iz Amerike, tri leta smo bili potem razprodani. Samo z Američani je bilo polno," nam razlaga Jordan Cigoj, ki se spominja, kako je moral neki v njegove mlade prašičke zaljubljeni Kalifornijki zelo dolgo dopovedovati, zakaj ni dobra ideja, da bi enega vzela s seboj domov za hišnega ljubljenčka. "So nas spraševali, ali smo verjetno dali celo premoženje, da smo prišli v Gourmeta, pa sem jim povedal, da mi nikoli ne plačujemo. Niso mogli verjeti, da je to mogoče."

Vipavski šef, štajerska šefica
Cigojevi reklame res ne potrebujejo – za zgled samooskrbne kmetije jih postavljajo vsi po vrsti, zlasti v zadnjih 20 letih, ko so domačiji dodali še sobe. "Pri nas imamo prav vsako dejavnost, ki lahko obstaja – vinogradništvo, vinarstvo, poljedelstvo, živinoreja, klavnica, predelava, sušenje in gostinstvo. Tak, zaokrožen krog, od njive do krožnika," ponosno razlaga zgovorni in nasmejani Cigoj, njegov malce bolj prizemljeni protipol pa predstavlja "šefica", iz Štajerske uvožena žena Silva, ki med drugim kuha tudi krasne domače marmelade, od figove do kakijeve iz plodov domačega drevesa.

"Da, mene ni hotela nobena ženska tu – pa čeprav sem slovel kot izjemen plesalec. Pri nas je bila zmeraj navada, da so bili plesi. In sem šel čez vse tečaje, vedno sem znal lepo plesati, vsak ples sem odprl prav jaz in vsa dekleta so me imela rada – dokler nisem povedal, da sem kmet," razlaga hudomušno Cigoj, ki je danes na naziv kmet vsekakor ponosen. Prav kot dobremu kmetu mu je namreč uspelo, da je v času, ko se tako propagira lokalno, ekološko in domače, znamka Cigoj sinonim za izjemne domače mesnine, pa tudi odlična vina, ki dobivajo nagrade kot po tekočem traku – povrhu pa imajo v nasprotju s kakimi drugimi vipavskimi rujnimi kapljicami še zelo prijazno ceno.

Oranžen pred oranžnim trendom
"Cabarnet, merlot, klarnica, zelen, malvazija, rebula …" našteva svoj bogat nabor Cigoj, čigar vinska klet premore tudi zadnji trend – macerirana, ekološka vina. Ampak pri njih to ni novost, saj je Cigoj, ki se rad ima za nekakšnega pionirja med pridelovalci in predelovalci, klarnico (avtohtona vipavska sorta) začel macerirati že davnega leta 1996.

"Začel sem prvi, ko še ni bil trend. In so me hodili drugi gledat, kako se to dela. Sploh niso mogli verjeti, da je to mogoče - delati bela vina po postopku rdečih. In takrat sem bil veliko napadan od stroke, sommelierev, med njimi tudi enega priznanega iz Trsta. Potem pa je bila čez deset let delavnica o maceriranih vinih, pa jih je tako hvalil, kako dobra so. In ker ne morem biti tiho, sem ga spomnil, kakšno je bilo njegovo mnenje, kako me je grdo napadel, da sem uničevalec grozdja in vina. Tako nerodno mu je bilo, da je kar obnemel," pripoveduje Cigoj.

Meso, ki se topi v ustih
A čeprav Cigojevih vin vsekakor ne smemo podcenjevati, pa se ve, kaj privablja turiste z vsega sveta, slovenske gurmane in celo predsednike (na steni ob fotografiji ekipe Odmevov na vsakoletnem sindikalnem izletu in ob fotografiji nekdanjega ameriškega veleposlanika Thomasa Robertsona s Cigojem visi fotografija Milana Kučana med rezanjem pršuta) pod arkade – mesovje. Mesovje vseh vrst, v zadnjem času pa še posebej suhe mesnine iz mangalice, avtohtone vojvodinske pasme prašičev, ki zaradi kodraste dlake spominja na čudaškega križanca med svinjo in ovco, njeno meso pa zaradi izjemne maščobne marmoriranosti spominja na telico ali pa celo na slovito govedino kobe.

Maščoba je tista, ki daje mesu izjemno sočnost in sladkobo, Cigojeva vratovina, lardo, rolana panceta in špehovka pa se kar topijo v ustih. Njihova nagrajena salama in pršut, ki ga sušijo tudi do tri leta, tisti pršut, opevan v New York Timesu, sta iz običajnih prašičev (skupaj jih imajo okoli sto in več), živinsko sekcijo pa dopolnjujejo še kopuni ter goveda angus in francoski limousin.

Od rilca do repa
In pri Cigojih, kjer so koncept "od rilca do repa" osvojili že davno, preden je tudi to postalo modno, vam postrežejo prav vse dele živali – iz krvi naredijo sladke, začinjene štruklje, iz mariniranih svinjskih uhljev hladno predjed s čebulo, iz rilčka žolco, iz želodčka župco, iz repa in nogic pa juho. Kulinarični kritiki pa obožujejo predvsem svinjsko ribico na tisoč in en način in sočni, uležan florentinec iz angusa.

Povpraševanja je več, kot lahko Cigoji (člani družine so še sin Miha, ki skrbi za živali, hčerka Maja, dvakratna vinska kraljica, in chefovsko podkovan "kandidat za zeta", Majin zaročenec, ki ob koncih tedna pomaga v kuhinji) proizvedejo. Prav ob našem obisku so zvečer, že davno po uradnem zaprtju gostišča, na vrata z moledovanjem po "enem paninu" potrkali tamkajšnji mladci, po telefonu pa je Silva Cigoj sprejemala morje rezervacij za pravkar potekajoči Teden restavracij.

Z mesninami največ zalagajo ljubljanski Tabar, Klub gurmanov Skaručna in novogoriško Žogico, pri tem pa se trdno držijo načela, da prodajo suhomesnate izdelke samo tistim lokalom, ki prodajajo tudi Cigojevo vino, in da vsi zainteresirani pridejo osebno do vira. "Vsakomur rečem, naj pride k nam, da vidi, kako delamo, da prašiči pijejo neklorirano vodo, kako sušimo, kakšni smo … in potem lahko šele prodajaš moje," razlaga Cigoj, ki na dvorišču že načrtuje gradnjo komercialne pršutarne.

Birokratske muke
Ko se prekopljejo čez birokracijo, seveda. Cigoji ne skrivajo, kako jim gre v nos okostenela, pogosto povsem nelogična in do kmeta izjemno neprijazna zakonodaja, zaradi katere morajo dobesedno prijavljati vsako bilko peteršilja, ki jo porabijo.

"Zakone imam v mezincu, se borim že vseh 26 let, kar imam turizem. Katastrofa, ta zakon o dopolnilni dejavnosti velja že iz leta 1971, iz obdobja Jugoslavije, v tem času pa je bil popravljen samo z uredbami," zmajuje z glavo, pri tem pa ga najbolj jezi, da so po tem zakonu "v istem žaklju vsi" - dobri kmetje in "ponaredki", ki strežejo kupljeno. "Po tem zakonu je dovolj že 200 kvadratnih metrov vrta za odprtje turistične kmetije. Jaz bi prečistil – turistična kmetija je lahko samo tista, ki doma pridela hrano, ne pa da je turistična kmetija že kar tista, ki ima samo malo peteršilja, en zeliščni vrt ali pa še tega ne. Ponaredki mečejo slabo luč na nas. Sem hotel vse urediti, samo ne dovolijo. Težko se je boriti z mlini na veter."

Kljub vsem tegobam Cigoji vztrajajo tako, kot je zastavil Jordan že davnega leta 1989, ko je vstal na upravnem odboru in ob velikem pompu prvi zapustil zadrugo – na svoj način. In ta se jim obrestuje. "Cigoj je primer dobre prakse – stalno imajo polno restavracijo, prenočišča so polna, po vseh medijih so, vsi beremo o teh mangalicah … Saj prav, hvala bogu ..." razlaga Matej Lavrenčič, ki z ženo Nežo v bližnji Ajdovščini vodi enoteko Faladur, posvečeno promociji vrhunskih vipavskih izdelkov, med katerimi seveda ne manjkajo Cigojevi mesnine in vina.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Jazst2
# 21.03.2015 ob 12:56
tron - ti nimaš pojma, kaj je za prašiča (sploh mangulico) dobro...

dej, vsaj enkrat v življenju malo preveri ali preberi, preden pričneš pametovati...
kancho
# 21.03.2015 ob 12:59
Čestitam za dobro promocijo našega kmetijstva! Še več tako uspešnih zgodb si želim.

@bakasliskovic
Če si morda vegetarijanec je to tvoja osebna odločitev. Človek je po svoji naravi bil nabiralec in lovec, smo vsejedi in ravno zaradi tega prilagodljiva in uspešna biološka vrsta.

Iz slik je razvidno, da imajo živali res dobro okolje in ne nasprotno.
ZeK
# 21.03.2015 ob 12:58
zakaj vegiji vedno težijo pod temi slastnimi novicami?
jaz se tudi ne oglašam po temah, ki mi gredo na živce, naprimer ne komentiram EME.

sicer pa sem Cigojeve mesnine imel možnost okusiti, pršut je izjemen. a panceta, uf, ta je pa nebeško dobra.
toplo priporočam!
Jazst2
# 21.03.2015 ob 12:52
nič o "ubogih prašičkih"? hahaha...

Vrhunske stvari lahko naredijo samo vrhunski ljudje... bravo Cigoj, čeprav ga ne poznam..

Bo treba na pot k njemu... definitivno..
Jazst2
# 21.03.2015 ob 14:22
@KovacevaKobila

Sicer pa: če je to vse tako zelo super in neproblematično se človek nehote vpraša, zakaj v zgornji obsežni galeriji ni niti ene same fotke klanja pujsov? Kolikor vem, brez slednjega ni pršuta. Precej zgovorna avtocenzura, se vam ne zdi?


sej tudi ti ne objavljaš svojih slik, ko greš na skret in ti ven leze... Kolikor vem, brez slednjega ni dobrega začetka dneva...
kozorog1973
# 21.03.2015 ob 12:22
ma en takle naj pride na vrh države bo takoj bolje ma kaki doktorji ekonomije, vsi po vrsti so dosedaj vse zafural, in verjammem da bi zafural tud grunt
Kapitan Kljuka
# 21.03.2015 ob 14:31
Od vseh mesarjev, ki jih poznam ima brke natanko eden. Nihče od njih pa ni alkoholik.

Gospodu Cigoju pa želim vso srečo in obilo uspeha, moralizatorjem pa bi priporočil, naj gredo na svež zrak in ne mešajo dr*ka tule.
Jazst2
# 21.03.2015 ob 14:24
@bakasliskovic
pa še nekaj me zanima....zakaj imajo vsi mesarji brke in zakaj so vsi mesarji alkoholiki?


Mene pa zanima, kako si ti lahko tako glup?
frozen pingvin 2
# 21.03.2015 ob 13:11
pujs je kralj živali...! sploh v takih okusnih oblikah :)
ponosnikmet
# 21.03.2015 ob 18:27
Njami !! Vsi tisti pa ki nam uničujete neko ˝moralo˝ pa vam moram povedati da je uživanje kruha enako kot jesti sendvič s suho salamo - mesom. Pri žetvi se skupaj z zrnjem požanje na tisoče živalic (predvsem kobilice,pikapolonice in listne stenice) in te živali se skupaj z žitom zmeljejo v moko ki potem postane kruh. Ampak vam je čisto vseeno ker pač nimajo velikih oči.
manuchao
# 21.03.2015 ob 16:55
bil tukaj par mesecev nazaj, za 4 osebe, od narezkov, juh, glavne jedi, vina etc... 70 evrčkov, pa vse domače, seveda
priporočam!!
tim sein
# 21.03.2015 ob 14:50
Tudi ob tej novici se poskušajo nekateri zdravit s komentarji :)
janezdolzan
# 21.03.2015 ob 17:51
se mi že slina cedi...
mrMis
# 21.03.2015 ob 13:39
Sline se mi cedijo, ta prava osebnost g. Cigoj.
Bivši uporabnik
# 21.03.2015 ob 12:31
Bravo! Bravo! Bravo!
zlobniCO2
# 21.03.2015 ob 13:29
lepo tole , prov zabavno ko rijejo po blatu
mathe
# 21.03.2015 ob 18:25
..bil večkrat pri njih - božansko!
pelicango
# 21.03.2015 ob 17:55
Če bi poslušali tega človeka govoriti, bi doumeli, da gre za umetnika .
pjandura
# 21.03.2015 ob 13:50
mmmmmmm, moram zdaj kar urezati eno salamo.
frozen pingvin 2
# 22.03.2015 ob 11:08
jp...zahod pomeče stran toliko hrane, kot jo poje...! in s to hrano bi lahko brez problema nahranili cel svet..!!

vegiji pa spet nekaj na pamet lapajo.
šlosar
# 21.03.2015 ob 20:45
ponosnikmet

V glavnem kobilice se ne zemljejo, ker se posušijo pol jih pa pajklanje ven izpiha,
jih je pa na tisoče med zrnjem če ima kombajn tako mrežo (preveliko) da gredo skozi.
Povem iz izkušnj sem včasih kombajniral ...
ThinkIt
# 21.03.2015 ob 19:28
Morate vedet , da prašiča ne morate vzet v stanovanje za hišnega ljubljenčka,..
vidaest
# 23.03.2015 ob 10:31
Ne razumem, zakaj se nekateri tako zgražajo nad klanjem. Lisica stisne kuro za vrat in jo zakolje, medved pa ovco. Ljudje živino zakoljemo in pojemo. To je naravni krog. Drugo je nespoštovanje hrane, nažiranje in stran metanje. Kaj je narobe, če na domači kmetiji vzrediš pujsa in ga poješ? Je bolje uvažat oreščke s tihomorskih otokov in potem pametovat o njihovi hranilni vrednosti, dejstvo, da jih je treba prepeljati 10,000 km pa zamolčati?
Dajana_B
# 21.03.2015 ob 16:10
Živali so na svetu zato, da so hrana drugim živalim in ljudem. Žival gre po smrti takoj v drugo telo. Ni se treba razburjati zaradi tega. Jaz ne vidim nobenega mučenja živali. Žival uživa, dokler lahko, potem pa poda svoje telo naprej in gre v drugo telo. To je to iz moje strani na temo. Se strinjam s komentarjem, da bi rtak človek moral biti v vladi, saj ve, kako je treba delat.
shooter1973
# 22.03.2015 ob 11:31
Kako veš, da je nekdo vegetarijanec?? Brez skrbi, povedal ti bo!!

Nihče tako agresivno ne zagovarja svojega načina življenja, kot vegetarijanci in vegani....potem pa pravijo, da te meso dela agresivnega......

Drugače pa bravo g.Cigoj! Še ena zgodba o uspehu :D
Gepard007
# 22.03.2015 ob 11:14
Jah sej človek je vedno bil mesojed, spreminjanje teh navad zaradi modnih muh pa ni zdravo, zato pa imamo toliko rakavih bolnikov. Če se nekdo že odloči, da bo vegetarjanec naj potem ne vsiljuje svoje bolane ideje na druge, ker so zgrešene.

Kar se pa tiče zgornjega članka sem vesel, da je nekomu tako uspelo. Si bom članek shranil, da peljem družino in prijatelje na izlet do te kmetije. Dobra ideja in upam, da jih bo čim več sledilo temu človeku. Kar tako naprej Cigoj!!
ponosnikmet
# 22.03.2015 ob 08:33
tenisač

Hrane je že dovolj. Le razporejena ni enakomerno.
Captain Obvious
# 21.03.2015 ob 15:32
Hah, jokajo tu eni zaradi teh živali. Upam da ste imeli pozimi na dvoriščih vsaj 5 ali 10 redno založenih ptičjih hišic! Valda ne, ane.:) V naravi lahko trpijo vse živali, zaradi lakote, mraza, bolezni, strahu pred plenilci,... samo jesti jih nikar! Dokler je treba samo moralizirat v komentarjih, je še OK, če je pa treba dejansko kaj narest, to pa ne.:D
Jazst2
# 21.03.2015 ob 12:54
eh, prehiter sem bil... eden se že oglaša hahaha...
agresirenten
# 21.03.2015 ob 14:04
@kozorog1973

S tako generalizacijo bi bil za vrh države dober že ti. Če je dobr za grunt, bo tud za vodenje vsega ostalega? Itak. Razlog, da imamo takšne "vodenje", je med drugim tudi to, da imaš ti pri tvojih 42 že od samostojnosti volilno pravico.
ThinkIt
# 31.03.2015 ob 21:30
"ki se spominja, kako je moral neki v njegove mlade prašičke zaljubljeni Kalifornijki zelo dolgo dopovedovati, zakaj ni dobra ideja, da bi enega vzela s seboj domov za hišnega ljubljenčk"

Zakaj pa ne. Naj si gre po LA-ju sprehajat prašiča na vrvici, bo takoj dobila ogromno pozornosti. Naj poskusi:)) Sam pujsek bo pa hitro romal v klavnico pol.
ponosnikmet
# 21.03.2015 ob 21:03
šlosar

Ni nujno. Nekaj jih vseeno pride med moko.
ponosnikmet
# 22.03.2015 ob 16:36
shooter1973

Si kar lepo povedal da kar sami povejo.
Bivši uporabnik
# 22.03.2015 ob 15:37
Ne bi se strinjal,da vegetarijanci vsiljujejo ideale bolj bi rekel,da je mesojedce strah diskusije ali celo ogled faktov in dejansko kak razmislek o tej zadevi.
Ni hujšega kot nekoga malce vzpodbudit k razmišljanju.
tenisač
# 22.03.2015 ob 14:55
shooter1973, ravno obratno je, vedno tisti, ki jeste živali vegetarijance nekaj sprašujete v stilu: zakaj pa ne jeste mesa in te fore.
janipapillon
# 22.03.2015 ob 12:09
Meni see žival pač smili.
Ampak smiliš se mi, človek, tudi ti.
KovacevaKobila
# 22.03.2015 ob 00:29
sej tudi ti ne objavljaš svojih slik, ko greš na skret in ti ven leze... Kolikor vem, brez slednjega ni dobrega začetka dneva...

Delanje pršuta je torej primerljivo z opravljanjem velike potrebe? G. Cigoj je nedvomno navdušen nad vašo primerjavo.

Sicer pa ste samo potrdili poanto mojega prejšnjega komentarja: klanje je tako nagravžno, da ni primerno za javnost.
Bivši uporabnik
# 21.03.2015 ob 16:20
*spustijo iz ograde*
bakasliskovic
# 21.03.2015 ob 15:54
Kolk pride taka reklama?
based god
# 21.03.2015 ob 13:57
baksaskovic;

to ti je klasicni novinarski prispevek k.s. - dopoldne en clanek o mucenju zivali in obupnih razmerah, popoldne pa na elitno pokusino mesnih dobrot
based god
# 21.03.2015 ob 13:55
25,26,27/63

zivali hocjo rect; dejte me spravt od tuki cimprej - mucijo mene in moje kolege !!!!

resno, poglejte izraz na njihovih obrazih
Bivši uporabnik
# 21.03.2015 ob 16:19
@jazst
"tron - ti nimaš pojma, kaj je za prašiča (sploh mangulico) dobro..."

Ja,ker na fotkah zgledajo prav srečno,komaj čakajo da uletijo pod nož....

Ne razumem te nesramnosti mesojedcev,ne pametujem kaj naj ješ,samo bodi vsaj toliko ponižen in hvaležen eni bogi živali,ki prav tako diha in živi za lepe trenutke v naravi,ko jo kdaj izpustijo iz narave.
Imate neko miselnost,da so živali 2d stvoranja brez čustev,ki jih štancajo v tovarnah,če si mesojedec ne pomeni,da se moraš obnašati kot,da si prišel iz srednjega veka....
tenisač
# 22.03.2015 ob 01:14
Katastrofa res, in to ljudje jedo?
kozorog1973
# 21.03.2015 ob 18:18
bil tukaj par mesecev nazaj, za 4 osebe, od narezkov, juh, glavne jedi, vina etc... 70 evrčkov, pa vse domače, seveda
priporočam!!


7 evrov bi že še dal s pomislekom vendar dal, 70, NIKAKOR:)
bakasliskovic
# 21.03.2015 ob 14:14
pa še nekaj me zanima....zakaj imajo vsi mesarji brke in zakaj so vsi mesarji alkoholiki?
bakasliskovic
# 21.03.2015 ob 14:12
da o posledicah uživanja takšne hrane ne govorim....itak pa ja, spet Baka neki moralizira in teži mesojedcem
KovacevaKobila
# 21.03.2015 ob 13:57
Človek je po svoji naravi bil nabiralec in lovec, smo vsejedi in ravno zaradi tega prilagodljiva in uspešna biološka vrsta.

Kot ste sami zapisali, človek je BIL lovec.

Sicer pa: če je to vse tako zelo super in neproblematično se človek nehote vpraša, zakaj v zgornji obsežni galeriji ni niti ene same fotke klanja pujsov? Kolikor vem, brez slednjega ni pršuta. Precej zgovorna avtocenzura, se vam ne zdi?
tenisač
# 22.03.2015 ob 01:20
Dokler bodo ljudje ubijali živali, bo na svetu tako hudo kot je danes. Ko se bo to ustavilo, bo svet postal izjemno lep in za vse bo dovolj hrane.
Bivši uporabnik
# 21.03.2015 ob 12:43
Če že kolješ živino imej vsaj nek respekt,do živali,ki ti je dala meso in ji omogoči normalne življenske pogoje,to kar vidim na fotkah niso normalni življenski pogoji.
bakasliskovic
# 21.03.2015 ob 12:36
ene moti, kako ne predvajajo zdravljice in dajo reklame....mene po moti, da vsakodnevno reklamirate ubijanje živali....ta mesec ne plačam naročnine, barabe pokvarjene
Kazalo