Dieter Koschina (na fotografiji v Vračkovi kuhinji) je bil ob Christianu Petzu največje ime dogodka 12.50. Foto: Organizator
Dieter Koschina (na fotografiji v Vračkovi kuhinji) je bil ob Christianu Petzu največje ime dogodka 12.50. Foto: Organizator
Vračko, mojster igrivih pozdravov iz kuhinje, je na dogodku poskrbel za uvodne prigrizke. Foto: MMC RTV SLO
David Vračko je za novinarje pripravil počasi pečen goveji hrbet, krompir v treh oblikah, mavrah z beljakom in v limoni kuhan beli beluš. Foto: MMC RTV SLO
Med vinarji, ki so poskrbeli za žlahtno kapljico na dogodku, najdemo vse od briških adutov (Edi Simčič) do primorskih (Rodica), od štajerskih (Kupljen) do hrvaških gostov (Roxanich). Foto: MMC RTV SLO
Vračkova sladica za sedmo silo: igra jagode, čokolade in kave. Foto: MMC RTV SLO
false
Gostitelj David Vračko. Foto: MMC RTV SLO

Da je zbral letos na kupu največ michelinarjev, se tako lahko pohvali David Vračko iz restavracije Mak, ki je sklenil peto obletnico odprtja praznovati v slogu - z zvezdniškimi gosti iz tujine in odprtjem elegantne, moderne vinske kleti.

12 kuharskih mojstrov in 20 vinarjev z vse Slovenije je v nedeljo od 11.00 dalje pripravljalo 12-hodni meni, ki je bil, roko na srce, bolj namenjen posvečenim gostom kot pa običajnim smrtnikom. Cena je bila namreč verjetno najvišja pri nas do zdaj - 350 evrov. Del zbranih sredstev bo šel sicer v dobrodelne namene, Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije - Sonček.


Gostujoči kuharski mojstri: Matthias Bernwieser
(Ylajali*, Oslo, Norveška), Gerhard Burger (Werzer's Badehaus, Vrbsko jezero, Avstrija), Armin Gupf (Falkensteiner Schlosshotel, Vrbsko jezero, Avstrija), Alexander Kooman (De Kluizenaer, AJ Goes, Nizozemska), Dieter Koschina (Vila Joya**, Albufeira, Portugalska), Stefan Lenz (hotel Tennerhof, Kitzbühel, Avstrija), David Mahn (Ammolite - The Lighthouse Restaurant**, Rust, Nemčija), Joel Perriard (Carma Chocolate Academy, Zürich, Švica), Christian Petz (Petz im Gusshaus, Dunaj, Avstrija), Peter Pichler (Molzbachhof, Kirchberg am Wechsel, Avstrija), Alf Schoch (hotel Palas Hansen Kempinski, Dunaj, Avstrija), Tom Wohlfarter (Dom Beisl*, Dunaj, Avstrija).


"Hvala bogu,"
je dahnil David Vračko na naše vprašanje, ali jim je uspelo razprodati vseh 50 vstopnic za prireditev 12.50, ki jo je zaključil nastop Vlada Kreslina.

Natančne številke, koliko od prodanih vstopnic so kupili slovenski gostje koliko pa avstrijski, na katere sta bila unikatna brata Vračko (starejši brat Gregor ustvarja v Hiši Denk v Zgornji Kungoti) vedno močno vezana, in katerih kupna moč je znatno višja, nismo izvedeli, bi naj pa bil delež "precej porazporejen". Je pa dejstvo, da je bila zadeva za sosede Avstrijce prav tako zanimiva kot za domače dobrojedce - navsezadnje je vse skupaj skrbno beležila ORF-ova kamera.

Kuharji, ki so zaznamovali Davida Vračka
Dogodek je bil po eni strani tržno izjemno močen (pred restavracijo nas je pričakal avtomobil, potiskan z logotipom dogodka, za novinarje so tiskovno konferenco in pogovor s kuharskimi mojstri priredili dan pred dogodkom, koncept pa je bil izdelan do potankosti), po drugi strani pa precej manj oglaševan od denimo lanskega festivala Izbor v Šentrupertu, kjer se je zbralo pet italijanskih restavracij z Michelinovimi zvezdicami.

A Vračku in ekipi je uspelo v štajerski prestolnici, kjer vrhunske restavracije nimajo ne italijanskega zaledja Primorske in Goriške ne koncentracije primerno finančno podloženih gurmanov Ljubljane, spraviti pod streho ambiciozno zastavljen program, ki se je začel že nekaj dni pred samim dogodkom.

Kot je za MMC povedal Armin Gupf iz restavracije Falkensteiner Schlosshotel ob Vrbskem jezeru, je svojo japonsko navdihnjeno jed, 24 ur dimljeno marinirano natrgano svinjino z miso majonezo in jabolki granny smith, pripravil že doma, v nedeljo je v Maku krožnik samo še dokončal. Podobno so ravnali ostali gostujoči kuharji, vseeno pa je bilo treba kar precej spretnosti, da se jih je vseh 12 zvrstilo v Vračkovi kuhinji.

Vsi kuharji, ki so na dogodku 12.50 sodelovali, so bili povabljeni, ker so sami ali pa njihova restavracija tako ali drugače zaznamovali Vračkovo karierno pot. Bodisi so bili, kot veliki Dieter Koschina (restavracija Vila Joya**, Albufeira, Portugalska), mentorji štajerskemu čudežnemu dečku, bodisi so to njegovi sodelavci ali prijatelji. Dogodek 12.50 je bil tako tudi zahvala njim, oni pa so se mu oddolžili z 12 eklektičnimi krožniki, katerih rdeča nit je bila le ena - omejitev je nebo.

Tako so tudi avstrijski mojstri, ki so povedali, da je njihova osnova avstrijska kulinarična tradicija, postregli s kar nekaj eksotično navdihnjenimi stvaritvami, od Gupfove azijsko-ameriške "pulled pork" do Koschinovega poklona Iberskemu polotoku z lički črne svinje, chorizom in škampi carabinero.

Od pečene cvetače do svinjskih repkov
Matthias Bernwieser (do lani restavracija Ylajali*, Oslo), ki že nekaj let dela v Oslu, je postregel, čeprav je zatrdil, da ni največji ljubitelj nordijskih kulinaričnih zapovedi pod taktirko Reneja Redzepija na čelu, precej skandinavsko-nabiralniško stvaritev (pečena cvetača, okisani čemaževi popki, dimljeno rjavo maslo, pečen kvas).

Alf Schoch, ki se iz hotela Palas Hansen Kempinski na Dunaju letos seli v lastno japonsko restavracijo v avstrijski prestolnici, je "svinjsko serijo" nadaljeval s hrustljavimi svinjskimi repki v štručki na pari z majonezo miso, medtem ko je slaščičar Joel Perriard (Carma Chocolate Academy, Zürich) dogodek izkoristil tudi za promocijo svoje 90-odstotne temne čokolade, iz katere je delal belo-črno tortico.

Kuharski mojstri, za katere se je izkazalo, da je za njih Slovenija v bistvu precejšnja kulinarična in vinska neznanka, so pred nedeljskim dogodkom navdih iskali tudi na vinski cesti in med postankom pri Davidovem bratu Gregorju. Poročil, kako jasnih misli so bili naslednje jutro po spoznavnem popoldnevu lokalnih vinskih adutov, nimamo.