"Imate prav, da tujci ne vedo veliko o kolinah, za to smo seveda krivi sami, ker tega ne znamo ustrezno predstaviti in predvsem ponuditi." Foto: Televizija Slovenija

Zavod Turizem Ljubljana je festival November Gourmet pripravil prvič, predstavitev pa je minila tudi v znamenju kolin. Organizatorji se želijo z gurmansko ponudbo približati vsem Slovencem, ker pa je november tudi mesec kolin, bi z njimi radi seznanili tudi tujce, ki pogosto menijo, da sta lokalni jedi burek in čevapčiči.

"Imate prav, da tujci ne vedo veliko o kolinah, za to smo seveda krivi sami, ker jih ne znamo ustrezno predstaviti in predvsem ponuditi," je za Televizijo Slovenija pojasnil etnolog Janez Bogataj.

"Predvsem je festival namenjen nam, domačinom, torej ne samo Ljubljančanom, pač pa Slovencem na splošno, da razumemo to odličnost naše gastronomske dediščine," pa pojasnjuje direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Če je torta sacher sinonim za Dunaj, pa kuhar Luka Košir pravi, da mora Slovenija ubrati pot, na kateri se poudarja kupovanje lokalnih sestavin in se poskuša ubrati najkrajša pot od njive do krožnika.

"Prašič zaseda posebno mesto v slovenski družbi. Nikoli mu niso rekli, jutri te bomo zaklali, ampak jutri boš moral umreti. Za Slovence pa velja pregovor: Ni ga tiča čez prašiča," je sklenil Bogataj.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku.

Ljubljana kot kulinarična destinacija
Ljubljana kot kulinarična destinacija