Ženica obeša perilo v vasi Daniloviči. Foto: Reuters
Ženica obeša perilo v vasi Daniloviči. Foto: Reuters
Obred v čast poganskemu božanstvu Jurji je preživel sovjetsko obdobje. Foto: Reuters

Skoraj 80 odstotkov 9,5 milijona prebivalcev te nekdanje sovjetske države sicer danes živi v mestih, ostali pa kljub težkemu življenju na kmetih še vedno prisegajo na podeželsko idilo.

"Smo daleč od civilizacije - in to je dobra stvar. Tu se počutim lagodno," je za Reuters povedal 41-letni Vladimir Krivenčik, ki v svoji rojstni vasi Hrapkovo, nedaleč od meje z Ukrajino, živi z ženo in otroki. "Preživljamo se s tem kosom zemlje. Greš v Minsk za pol dneva, pa že dobiš glavobol in hočeš domov," pravi Krivenčik, ki je zaposlen kot nadzornik v kašči, dodaten zaslužek pa mu predstavljata vzreja prašičev in lov.

Večina vaščanov prideluje lastne poljščine na njivah, nedaleč od svojih enonadstropnih koč, ki jih pogosto še vedno obdelujejo ročno in s konji. Za 75-letno Jekaterino Pančenjo je največja sprememba, ki jo opaža, da so se mladi polenili. "Včasih otroci niso hodili ven žurat. Delali so na njivi ali pa so prenašali snope žita v mlin," se spominja.

Ohranili so se poganski običaji
Pančenja pravi, da jo je pogled na "avtomobile, hrup in umazanijo" ter meščane, kako stojijo v vrsti za špecerijo, odvrnil, da bi zapustila svojo vasico Pogost. "Vse postorim sama - nahranim živino v hlevu in kokoši na dvorišču ter vložim vso zelenjavo. Blizu imam reko in gozd, tako da poleti nabiram gobe in jagodičevje. Ne, nikdar se ne bom preselila v mesto," zatrdi.

Pančenja je tudi vešča v ljudskem izročilu, kot so vezenje, zborovsko petje "a kapela" in starodavni poganski obredi, ki so preživeli sovjetsko dobo. Tako se denimo vaščani maja še vedno poklanjajo poganskemu božanstvu Jurji, sicer v krščanski preobleki, ko se oblečejo v narodne noše in Jurji v upanju na dobro žetev prinašajo darove v obliki živopisanih trakov. "Vso svojo moč vlagam v to, da bi ohranila te obrede in pesmi, ki spravijo vsakogar v jok, da bi jih prenesla na mlade," pravi priletnica.

Mimogrede, Belorusija, razmeroma zaprta država, na čelu katere je zadnjih 22 let Aleksander Lukašenko, ki svojo politiko celo sam označuje kot avtoritarno in je kot edini poslanec glasoval proti odcepitvi Belorusije od Sovjetske zveze, se v zadnjem času odpira svetu, saj si želi turiste, in je v ta namen februarja 80 državam tudi odpravila vizume.