Prizor z beloruskega podeželja. Foto: Reuters
Prizor z beloruskega podeželja. Foto: Reuters
Aleksander Lukašenko je na oblasti že 22 let. Foto: Reuters
Ena od beloruskih turističnih znamenitosti - na glavo obrnjena hiša. Foto: Reuters
Minsku nekateri pravijo "nova Varšava". Foto: Reuters
Beloruske zime so ostre. Foto: Reuters
Na poljsko-beloruski meji. Birokratske formalnosti bodo od februarja precej olajšane. Foto: Reuters

privlačna, po drugi strani pa je država, ki slovi kot "zadnja diktatura v Evropi", vsekakor vredna posebne pozornosti.

V tej nekdanji sovjetski republiki se KGB-ju še vedno reče KGB, še vedno imajo smrtno kazen, prebivalci pa še vedno delajo na kmetijah v kolektivni lasti in v državnih destilarnah vodke.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se Belorusija ponaša z neslavnim rekordom največje porabe alkohola na svetu, poleg tega pa se Minsk redno uvršča na rep lestvice evropskih prestolnic, kjer je kakovost življenja najvišja.

Na čelu države je zadnjih 22 let Aleksander Lukašenko, ki celo sam svojo politiko označuje kot avtoritarno in je kot edini poslanec glasoval proti odcepitvi Belorusije od Sovjetske zveze. Belorusija nikdar ni sledila utečeni evropski poti.

A Minsk si zdaj obeta, da bo relativno zaprta država lahko kmalu postala vroča turistična destinacija stare celine. Prejšnji teden so iz urada predsednika sporočili, da državljanom 80 držav, vključno s celotno Evropsko unijo in ZDA, ne bo več treba v državo potovati z vizumom.

Uredba, ki bo začela veljati februarja, se bo nanašala na tujce, ki v državo vstopajo prek mednarodnega letališča v Minsku, v državi pa bodo lahko brez vizuma ostali pet dni.

Odpiranje turizmu - in Zahodu
Kot poroča Washington Post, je razlogov za odpravo vizumov kar nekaj – belorusko zunanje ministrstvo je že nakazalo, da upa, bo Evropska unija vrnila uslugo in podobno velikodušnost izkazala pri Belorusih, ki si želijo (brez vizuma) obiskati Evropo. Imajo pa nedvomno v mislih tudi turizem.

Belorusko ministrstvo za šport in turizem pričakuje, da bo število turistov naraslo za 20 odstotkov," je novinarjem povedal predstavnik ministrstva Vitalij Gricevič, ki je ob tem dodal, da so oblasti sprva merile na turiste iz "Evrope, Severne Amerike in Perzijskega zaliva".

Odpravo vizumov spremlja vrsta drugih do turistov prijaznih potez oblasti - oktobra so za brezvizumska potovanja odprli območje vzdolž litovske in poljske meje in od takrat dalje naj bi tisti del obiskalo že več tisoč turistov. Novembra so nato napovedali, da nameravajo sodelovati s Svetovno turistično organizacijo (UNWTO), da bi posodobili belorusko turistično tržno znamko, ki se trenutno oglašuje z geslom "Gostoljubnost brez meja".

Podzemna železnica v Minsku naj bi v pričakovanju zahodnih turistov začela obvestila za potnike vrteti tudi v angleščini, kot je to storila nazadnje, ko so v državo turisti drli v množicah - za svetovno hokejsko prvenstvo leta 2014 -, lokalni turistični uradi pa so pred kratkim izdali promocijske brošure v osmih jezikih.

"Turistom smo želeli ustrezno podati vzdušje spokojnosti, čistoče, udobja in popolne odsotnosti naglice," razlaga Irina Gordijenko, vodja trženja v Nacionalni turistični agenciji, ki pravi, da ravno te kvalitete Belorusije najprej opazijo tujci.

Število turistov? Pičlih 137.400
Belorusija je sicer še daleč od turistične meke. Sodeč po uradni statistiki, je državo leta 2014 obiskalo 137.400 tujih turistov, kar je izjemno malo - sosednja Litva, še ena nekdanja sovjetska republika, ki pa je v nasprotju z Belorusijo prozahodna, je istega leta naštela 2,4 milijona turistov.

Večina turistov v Belorusiji prihaja iz Rusije in drugih nekdanjih sovjetskih držav, ki za obisk ne potrebujejo vizuma. Večina obiskovalcev z drugih koncev sveta potrebuje oz. je do zdaj potrebovala vizum, postopek njegovega pridobivanja pa je precej zapleten, zato so imeli samostojni potniki, ki niso potovali v okviru turističnih agencij, precej sitnosti.

Ruska naveza
In zakaj si torej Belorusija nenadoma želi privabiti tuje turiste? Kot piše Washington Post, obstajata dve zelo verjetni teoriji – in obe vključujeta Rusijo. Prva teorija je, da je majhno belorusko gospodarstvo že dolgo skoraj popolnoma odvisno od trgovine s svojo veliko sosedo. A ker se je rusko gospodarstvo v zadnjih letih – tudi zaradi zahodnih sankcij – znašlo v težavah, se je Minsk zdaj prisiljen ozreti drugam. In turizem je ena od panog, ki lahko samo še raste.

Hkrati so se politični odnosi z Moskvo zaradi ukrajinske vojne in ruske priključitve Krima vseeno malenkost ohladili, odprava vizumov pa bi lahko bila še en majhen korak proti bolj odprtemu odnosu z Zahodom.

Manj jasno je, ali bo to vodilo tudi v bolj odprt beloruski sistem - organizacija Human Rights Watch je v svojem nedavnem poročilu zapisala, da se stanje na področju človekovih pravic še vedno ni prav nič izboljšalo.

Nekateri oglašujejo Minsk kot "novo Varšavo", tako, da če iščete novo vzhodnoevropsko destinacijo, še neokrnjeno od turistov ...