Število brezdomcev v Utrechtu se je v zadnjih osmih letih drastično zmanjšalo. Foto: www.flickr.com
Število brezdomcev v Utrechtu se je v zadnjih osmih letih drastično zmanjšalo. Foto: www.flickr.com

Organizacija socialnega skrbstva Altrecht je petim nekdanjim prebivalcem nizozemskih ulic priskrbela nov poklic, preizkusili se bodo v vlogi turističnih vodičev. Turiste bodo popeljali po najbolj skritih kotičkih utrechtskih ulic, kjer so nekoč bivali.

"Za turiste ta ogled pomeni ponovno odkritje mesta, v glavnem delov, kjer so se skozi življenje z obilico alkohola prebijali njihovi vodiči," so zapisali pri socialnem skrbstvu, kjer so nekdanjim brezdomcem priskrbeli delo. "Ti ljudje imajo svojevrstno preteklost. Učijo se, kako se najbolje vključiti v družbo, in hkrati, kako se zgodbo pove na zanimiv in jasen način," je povedala Simone Lensink iz društva Altrecht.

Pet evrov za ogled skritih kotičkov
Nova turistična ponudba se bo v Utrechtu začela izvajati 13. septembra, za ogled mesta, ki so ga poimenovali Podzemlje Utrechta in ki bo trajal 75 minut, pa bodo morali turisti plačati po pet evrov.

Pred osmimi leti je v Utrechtu živelo več kot 1.200 brezdomcev, nato pa so se mestne oblasti resno lotile rešitve tega vprašanja. Zgradili so devet novih domov za ljudi brez sredstev in ljudi, ki jim življenje ni prizaneslo, in jim pomagali, da so se znova postavili na noge. Tako danes v mestu živi le še približno 200 brezdomcev.