Turisti so ustvarili skoraj 356.000 prenočitev, kar je odstotek več v primerjavi z lani. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Turisti so ustvarili skoraj 356.000 prenočitev, kar je odstotek več v primerjavi z lani. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Skoraj polovico prenočitev so ustvarili v hotelih, kjer pa je bilo zaradi štirih zaprtih hotelov, ki predstavljajo 16 odstotkov vseh hotelskih ležišč na destinaciji, v primerjavi z lani realiziranimi "le" 84 odstotkov hotelskih prenočitev. Zato pa so v drugih vrstah nastanitev v povprečju našteli za petino več prenočitev kot lani, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož.
Kot je znano, po koncu epidemije v nasprotju z drugimi hoteli v Portorožu svoja vrata niso odprli v kompleksu hotelov Metropol v lasti hrvaške družbe Hoteli Cavtat.

V Turističnem združenju Portorož menijo, da so se na letošnjo sezono dobro pripravili, pri čemer sta bila ključna hiter odziv in fleksibilnost. Takoj ob sprostitvi ukrepov so začeli oglaševalsko kampanjo na domačem trgu, nato pa vse pripravili za oglaševanje na tujih trgih, da so ga lahko zagnali takoj po odprtju meja. Poleg oglaševalske kampanje na domačem trgu so k dobremu obisku prispevali tudi turistični boni.

Sicer pa v portoroškem združenju ugotavljajo, da so tudi avgusta prevladovali slovenski gostje, ki so ustvarili dve tretjini vseh prenočitev v občini. V primerjavi z lani je bilo domačih prenočitev kar 178 odstotkov več. Avgusta je v primerjavi z mesecem prej v kraju dopustovalo več Nemcev in Italijanov. Med tujimi gosti prednjačijo Nemci, sledijo Avstrijci, Madžari in Italijani. Med zadnjimi ugotavljajo tudi največji upad prenočitev, saj so jih v primerjavi z lani ustvarili kar 71 odstotkov manj. Najmanjši upad, le za 18,5 odstotka, pa je med nemškimi gosti.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta so v Portorožu in Piranu dosegli dobrih 918.000 prenočitev oz. dve tretjini lanskega rezultata. Prav tako občina Piran še vedno močno vodi po številu unovčenih turističnih bonov. Do 23. avgusta je bilo tako unovčenih 86.816 bonov v vrednosti 13,3 milijona evrov.

Spodbuden tudi september
Tudi septembrski rezultati so zelo spodbudni. V prvi polovici meseca so v hotelih našteli več kot 70.000 prenočitev, kar je za odstotek več kot lani. Skoraj tri četrtine hotelskih prenočitev so ustvarili domači gosti.