"Znova poskušam ustvariti zgodovino, da bi bili celotna skupnost šerp in moja država ponosni," je Rita dejal pred vzponom. Foto: Reuters

8848 metrov nadmorske višine.

Nepalski plezalec je presegel lastni rekord v številu uspešnih vzponov na vrh Everesta, ki si ga je delil še z dvema nepalskima plezalcema. Nov uspešen vzpon je Kamija Rito utrdil na položaju najizkušenejšega plezalca na Everest.

Na vrh se je prvič povzpel že leta 1994, zagotavlja pa, da z letošnjim uspehom svoje kariere ne zaključuje. "To ni moj zadnji vzpon. Počutim se dobro pripravljenega in na goro grem lahko še 25-krat," je že pred vzponom povedal novi rekorder."

Rita dela kot vodnik za ameriško podjetje, ki organizira plezalske odprave. Tuji plezalci se po navadi zanašajo na pomoč izkušenih šerp, kot je Kami Rita, ki so plačani, da določijo pot, namestijo vrvi in nosijo potrebno plezalsko opremo.

Tokrat je Rita vodil ekipo 29 plezalcev z vsega sveta. Najprej so se odpravili v bazni tabor, vzpon na vrh so začeli dva tedna pozneje.

Kami Rita je napovedal, da se bodo na vrh povzpeli do 29. maja, a le če bo šlo vse po načrtih. A na presenečenje številnih je popotnikom pod izkušenim vodstvom to uspelo že veliko prej.