Podzemno želelznico so zgradili v Stalinovih časih. Foto: Reuters
Podzemno želelznico so zgradili v Stalinovih časih. Foto: Reuters
Postaje so okrašene s številnimi stenskimi poslikavami in porcelanastimi figuricami. Foto: Reuters
Ena najlepših je postaja Majakovska, ki so jo poimenovali po pesniku Vladimirju Majakovskem. Foto: Reuters

Moskovska podzemna železnica je namreč nekakšen muzej pod zemljo, najlepše pa so postaje, ki so bile zgrajene v Stalinovih časih – danes veljajo celo za vrhunec sovjetske arhitekture.

Moskovsko podzemno železnico, ki na dan v povprečju prepelje kar sedem milijonov potnikov, številni primerjajo z velikansko galerijo. Načrt gradnje je leta 1931 odobril sovjetski voditelj Stalin. Ko so železnico odprli leta 1935 je imela samo eno linijo in trinajst postaj.

Danes 215 postaj povezuje 12 prog, ki so skupaj dolge 365 kilometrov. Moskovska podzemna železnica ni največja, saj imajo več postaj podzemne železnice v New Yorku, Pekingu, Šanghaju in Tokiu. Prav tako ni najstarejša, saj jo po letih prekašajo London, Budimpešta in Pariz.

Marija Nikitina, vodnica po moskovski podzemni železnici, je za Televizijo Slovenija povedala: "Zaradi vitrajev je ena izmed postaj videti kot podzemna gotska katedrala. Razlika je v tem, da okna katedral navadno prikazujejo svetnike, apostole, Jezusa in Marijo, na vitrajih železnice pa lahko opazimo predstavnike različnih poklicev, recimo arhitekte."

Ena najlepših je postaja Majakovska, ki so jo poimenovali po pesniku Vladimirju Majakovskem. "Ta postaja je okrašena z mozaiki, ki prikazujejo moskovsko nebo. Na postaji vidimo prizore neba od jutra do poznega večera."

Moskovčani in obiskovalci pa se radi ustavijo tudi ob kipu vojaka in njegovega psa na postaji Trg revolucije, saj verjamejo, da drgnjenje pasjega smrčka prinaša srečo. "Odkar sem ga začela drgniti tudi jaz, se mi uresničujejo vse želje," je povedala Moskovčanka Valentina Matvijevska.

Vlasta Jeseničnik, TV Slovenija

</di