Tadž Mahal je verjetno najbolj znana turistična atrakcija v Indiji. Foto: Reuters
Tadž Mahal je verjetno najbolj znana turistična atrakcija v Indiji. Foto: Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau z družino ob februarskem obisku Tadž Mahala. Foto: Reuters

Po navedbah organizacije ASI, ki upravlja Tadž Mahal, ta razkošni beli mavzolej pri mestu Agra ob koncih tedna obišče več kot 50.000 ljudi.

"Ljudje včasih tu preživijo tudi po ves dan. To ustvarja nevzdržno stanje, saj je obiskovalcev preprosto preveč," je za CNN povedal predstavnik ASI-ja D N Dimri.

"Ukrep uvajamo, da bi lahko regulirali gibanje obiskovalcev. Njihovo število namreč raste iz dneva v dan. S tem želimo zagotoviti, da ne bi bilo nezaželenih incidentov ali nesreč," je še pojasnil in dodal, da do zdaj nesreč zaradi prevelike gneče še niso imeli.

Dimri pravi, da na tej točki še ne razmišljajo o omejitvi števila obiskovalcev, češ da bi bilo napačno ljudem, ki so prepotovali ves svet, da bi obiskali Tadž Mahal, odreči nakup vstopnice zanj.

Je pa ob tem dejal, da "se pogovarjajo", da bi v prihodnosti uvedli dodatne omejitve, ni pa pojasnil, kakšne.

Spomenik umrli ženi
Tadž Mahal je v 17. letu zgradil šah Džahan za svojo tretjo ženo, perzijsko princeso Mumtaz Mahal, ki je umrla med porodom. Gradnja je trajala 17 let, mavzolej pa je bil dokončan leta 1648.

Leta 1983 je bil Tadž Mahal vpisan na seznam Unescove svetovne dediščine kot "dragulj islamske arhitekture in kot zelo občudovan spomenik svetovne dediščine".

Vsako leto mavzolej z okoliškimi vrtovi obišče najmanj sedem milijonov obiskovalcev, indijsko ministrstvo za turizem pa ga opisuje kot "ponos Indije".