Ljubljana - majhna, a očarljiva in s posebno 'kul' energijo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ljubljana - majhna, a očarljiva in s posebno 'kul' energijo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Med obiskom Ljubljane ne gre zamuditi lokalnih kulinaričnih specialitet, več različnih lahko obiskovalci poskusijo na petkovi Odprti kuhni. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik

Ameriški grafični oblikovalec, ki je leta 2010 pustil službo in se odpravil na pot okrog sveta, nato pa se ustalil v Berlinu, je pred kratkim obiskal Ljubljano in v še svežem zapisu navaja šest razlogov, zakaj bi slovenska prestolnica lahko bila novi Berlin. V uvodu piše, da gre za enega skritih biserov Evrope in mesto, ki ga mnogi iz potovalnega načrta izpustijo, a po krivici, saj ima Ljubljana bogato zgodovino (omeni tudi 2.000 let Emone, obletnico, ki jo praznujemo prav letos), pa tudi svežo energijo in resnično veliko "kulskih" značilnosti.

Na prvem mestu Adamovega seznama je Metelkova, središče nočnega življenja v nekdanjih vojaških barakah in avtonomna regija znotraj Ljubljane, ki so jo zavzeli umetniki, zdaj pa tam domujejo najboljši butični hostel (Celica, op. a.) in več barov in klubov. Dnevni obisk Metelkove Adam priporoča za ogled ulične umetnosti in grafitov, nočni pa ... no, zaradi živahnega nočnega življenja.

Po Ljubljani s kolesom
Predlaga dnevni izlet s pokušanjem lokalnih vrst piva in prigrizkov, po ljubljanskih ulicah pa se je po njegovem mnenju najbolje odpraviti kar s kolesom. Dobil je vtis, da je kolesarjenje po Ljubljani dokaj varno, navdušila ga je tudi dostopnost sistema Bicikelj. Prepričala ga je tudi kulinarična ponudba slovenske prestolnice, predvsem palačinke s skuto, pa ocvrt piščanec in celo goveji jezik. "Skoraj ob vsem, kar sem dal v usta v Ljubljani, sem postal še bolj lačen," piše avtor, ki omenja tudi nekatere predstavnike vrhunske kulinarike, pa seveda petkovo Odprto kuhno na osrednji tržnici, vse bolj priljubljeno tako med domačini kot obiskovalci. Nekateri bralci bloga so v komentarjih dodali, da je obvezen tudi obisk okrepčevalnice Hot Horse, kjer strežejo burgerje iz konjskega mesa, kar je prava redkost v svetovnem merilu.

Še posebej prijetno je posedanje ob Ljubljanici, kjer zaživijo trgi - ob nedeljah že legendarni bolšjak -, seveda ne manjka barov in restavracij, piše Adam in dodaja, da si je Ljubljano mogoče ogledati tudi z ladjice, najbolje z lesene. V primerjavi z drugimi evropskimi prestolnicami ga je v majhni Ljubljani presenetila bogata kulturna ponudba in izobilje muzejev in galerij. Skratka, kot je zapisal v odgovoru enem od komentatorjev bloga: "Ljubljana je eno največjih presenečenj v Evropi, zaljubil sem se v vsako najmanjšo podrobnost."