Hrvaška naglo postaja ena najbolj vročih destinacij sveta, kar je bilo mogoče sklepati po vseh seznamih 'Top destinacij za leto 2010', objavljenih na turističnih straneh mnogih svetovnih medijiev v začetku leta. Foto: Lonely Planet
Hrvaška naglo postaja ena najbolj vročih destinacij sveta, kar je bilo mogoče sklepati po vseh seznamih 'Top destinacij za leto 2010', objavljenih na turističnih straneh mnogih svetovnih medijiev v začetku leta. Foto: Lonely Planet

Hrvaška: bolj priljubljena kot kadar koli prej, začenjajo pri Lonely Planetu opis po njihovem mnenju "velike poletne destinacije".
In presežnike utemeljujejo s podatki, da je dubrovniško letališče 1. avgusta prevozilo več potnikov kot prej v celem februarju, čeprav je 15.000 potnikov še vedno relativno malo v primerjavi z velikimi španskimi letoviškimi letališči.
A Hrvaška nedvomno nadaljuje svoj pohod med "zvezdnike evropske potovalne industrije", saj se je število letalskih potnikov v primerjavi z lani povečalo za 15 odstotkov, število tistih, ki so k našim jugovzhodnim sosedom pripotovali z ladjo, pa za 9 odstotkov. Da sploh ne govorimo o prilivu zvezdnikov, ki se v zadnjem času zgrinjajo nad Dalmacijo - nazadnje je Dubrovnik prejšnji konec tedna gostil oskarjevca Morgana Freemana.

Vedno vroča Turčija
Še ena destinacija, ki ji gre v tej sezoni odlično, je Turčija. Carigrad se sonči v svojem statusu evropske prestolnice kulture, v veličastno notranjost mošeje (danes muzej) Hagije Sofije pa se zgrinjajo potniki z na videz brezmejnega števila križark. A tudi v tem turistično obleganem mestu lahko najdete svoj prostor pod soncem.
Iz Sultanahmeta, srca starega Carigrada, odtavajte malce stran, da se lahko naužijete najboljšega, kar lahko mesto ponudi. Seveda pa ne smemo pozabiti še na turška letoviška mesta, kot sta Bodrum in Dalaman, za katera še vedno lahko dobite ugodne "last minute" ponudbe.
Kampiranje v Veliki Britaniji
Da, zdi se, da je sonce sicer na Otoku (spet) izginilo v trenutku, ko so se začele šolske počitnice, a Britanci so se kljub temu vrgli ne le v raziskovanje svoje lastne dežele, ampak to delajo zgolj s tanko plastjo šotorske ponjave med njimi in naravnimi elementi. Sodeč po nedavni raziskavi je namreč kampiranje v priljubljenosti prehitelo nočitve v Bed & Breakfastih.
Prav mogoče bo letos v šotorih po Veliki Britaniji kar do šest milijonov nočitev. Razlog za to je lahko oživljeno zanimanje za kampiranje ali pa preprosto - varčnost. Kakor koli že, kampiranje je v kraljestvu "zakon".