Mestece Utqiagvik leži kar 515 kilometrov severno od arktičnega kroga. Foto: Reuters
Mestece Utqiagvik leži kar 515 kilometrov severno od arktičnega kroga. Foto: Reuters

Mestece Utqiagvik z okoli 4000 prebivalci, je vstopilo v obdobje teme, ki mu pravimo tudi polarna noč. Gre za pojav, ko se Sonce na nebu ne pojavi več kot 24 ur v primeru mesteca na severu Aljaske bo ta doba izredno dolga, saj njegovi prebivalci sonca ne bodo videli kar 65 dni.

"To se zgodi vsako leto," je povedal meteorolog Judson Jones. "Če živite nad arktičnim krogom, pozimi pride dan, ko sonce zaide in se za nekaj časa najmanj 24 ur ne pojavi. Nasprotno je poleti, ko Sonce nekaj časa ne zaide," je dodal Jones.

Najsevernejša tretjina Aljaske leži nad arktičnim krogom in Utqiagvik, ki se je v preteklosti imenoval Barrow, ni edino aljaško mestece, ki del zime preživi brez Sonca. Ker pa gre za najsevernejši kraj v ZDA, ki je od arktičnega kroga oddaljen več kot 500 kilometrov, je obdobje teme tam najdaljše.

Sonce je ta konec tedna v mestecu, kjer so se temperature gibale okoli –20 stopinj Celzija, za nekaj časa še osvetlilo nebo, naslednji sončni žarki pa bodo tamkajšnje prebivalce obiskali šele 23. januarja prihodnje leto.