Na Hrvaškem je bilo letos manj slovenskih turistov, nočitev pa več. Foto: BoBo
Na Hrvaškem je bilo letos manj slovenskih turistov, nočitev pa več. Foto: BoBo

Gre za 2,4 odstotka ali 24.000 turistov manj kot v enakem obdobju lani, so potrdili na hrvaškem ministrstvu za turizem. Slovenski turisti pa so ustvarili za 0,1 odstotka ali 3.000 nočitev več.

Avgusta je na Hrvaško prišlo 254.000 turistov ali pet odstotkov manj kot avgusta lani, ustvarili pa so slabih 2,3 milijona nočitev ali 0,2 odstotka več kot avgusta lani, so še dejali na ministrstvu.

"Glede na gospodarsko stanje v Sloveniji smo veseli, da je bilo v prvih osmih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani več nočitev," je dejal hrvaški minister za turizem Veljko Ostojić.

Poudaril je, da je slovenski trg zelo pomemben za hrvaški turizem, ter izrazil prepričanje, da bodo pozitivne rezultate glede slovenskih turistov obdržali tudi dolgoročno.

Največ Nemcev, nato že Slovenci
Ostojić je na novinarski konferenci v Zagrebu ocenil, da je letošnja turistična sezona najboljša v zgodovini Hrvaške, ko gre za število nočitev in turistov.

V prvih dveh četrtletjih je bilo slabih 59 milijonov nočitev, kar je 5,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Obenem je letos Hrvaško obiskalo dobrih 9,8 milijona turistov, kar je 4,2 odstotka več kot v prvih osmih mesecih lani.

Največ turistov in nočitev so pričakovano ustvarili turisti iz Nemčije. Do septembra je bilo na Hrvaškem slabih 1,5 milijona nemških turistov ali 11 odstotkov več kot lani, ustvarili pa so 11,8 milijona nočitev ali 13 odstotkov več kot lani. Slovenski turisti so drugi v obeh kategorijah, sledijo pa Avstrijci, Italijani, Čehi in Poljaki.

Ostojić je prepričan, da bodo na Hrvaškem letos ustvarili od tri do pet odstotkov več prihodkov od turizma kot lani, ko jih je bilo za 6,7 milijarde evrov. Za letos pričakuje, da se bo to številka dvignila na sedem milijard evrov.