Cilj večine pohodnikov na Roys Peak: posneti fotografijo z vrha - po možnosti brez drugih motečih dejavnikov. Foto: Getty Images
Cilj večine pohodnikov na Roys Peak: posneti fotografijo z vrha - po možnosti brez drugih motečih dejavnikov. Foto: Getty Images
Gora Roys Peak leži nedaleč od Wanake. Foto: Google Maps

Naj vas spokojne fotografije Roys Peaka, na katerih nič ne moti gorske idile, ne zavedejo. Ta priljubljena pohodniška točka je naravnost oblegana, poroča BBC.

Predstavnica novozelandskega urada za okoljevarstvo je dejala, da se je število obiskovalcev na Roys Peak med letoma 2016 in letos povečalo za 12 odstotkov, na 73.000, ker je pešpot prek družabnih omrežij postala ikonična.

Je pa ob tem dodala, da čakanje v vrsti na vrhu, da bi dobili popolno fotografijo, ni obvezno, ampak gre le za to, da bi ljudje radi fotografijo brez drugih turistov.

Nekateri pa se ob tem sprašujejo, kakšen vpliv na okolje imajo take množice, saj je pešpot precej zahtevna in bi lahko postala dotrajana ob takem navalu.

Prosijo za uvidevnost
Urad za okoljevarstvo je objavil nekaj nasvetov za obiskovalce in jih prosil, naj bodo spoštljivi do lokalne flore in favne, naj bodo ustrezno pripravljeni na pohod do vrha in naj se bodo pripravljeni obrniti, če se vremenske razmere spremenijo.

Pešpot do Roys Peaka sprva prečka zasebno zemljišče, preden vas pelje prek obdelovalnih površin do vrha na 1578 metrih.

Številni kritizirajo to obsedenost s popolno fotografijo na vrhu, češ da je "žalosten svet", v katerem je očitno pomembneje posneti dober Instagram kot pa zgolj uživati v prelepem razgledu.

"Ovce in zombiji; celotna družba se spreminja v egocentrično mrežo narcisoidne rdeče niti," je komentiral nekdo na Twitterju.

In niso samo pohodniki tisti, ki se zgrinjajo na vrh. Pred kratkim je neki ameriški par na vrh poletel kar s helikopterjem in si tam dahnil usodni da.