Na otoku je skoraj 900 kamnitih kipov. Foto: Pixabay
Na otoku je skoraj 900 kamnitih kipov. Foto: Pixabay

Voznika poltovornjaka, domačina, so aretirali. Oblasti menijo, da je nesrečo povzročila okvara zavor, zaradi česar je vozilo zapeljalo navzdol po hribu in naravnost v kamniti kip. "Škoda je neprecenljiva," je za CNN povedal Camilo Rapu, predsednik staroselskega ljudstva Rapa Nui.

Župan otoka Pedro Pablo Petero Edmunds Paoa poziva k strožji regulaciji, ki bi prepovedala vožnjo v okolici 887 kipov, kolikor jih je na tem otoku pod Unescovo zaščito. Edmunds Paoa je skušal prepoved prometa uvesti že pred osmimi leti, a neuspešno.

Meni, da bi ta zadnji incident lahko spodbudil oblasti k vnovičnemu razmisleku o embargu vožnje.

"Moai so sveti kipi, ki imajo za ljudstvo Rapa Nui izreden religiozni pomen," je povedal Rapu za čilski časnik El Mercurio de Valparaíso. "Poškodovanje moaia je žalitev kulture, ki si je leta prizadevala povrniti svojo dediščino in arheologijo."

Kipi, ki burijo domišljijo

Na Velikonočnem otoku orjaški kipi, imenovani moai, že dolgo burijo domišljijo tako domačinov kot obiskovalcev.

Ta polinezijski otok, ki je od obale Čila oddaljen 3.500 kilometrov, velja za enega najbolj odročnih koncev sveta, a si že dolgo prizadeva najti ravnotežje, kako uskladiti zanimanje turistov zanj in želje lokalnih staroselcev po obvarovanju dediščine.

Čezmerni turizem je postal težava, odkar je otok dobil boljše povezave s celino, s tem pa pritegnil tudi več turistov.

Lani je Jo Anne Van Tilburg, direktorica projekta, ki skrbi za zaščito kipov, za CNN povedala, da neprimerno obnašanje turistov, kot so cenene fotografije obiskovalcev, kako "brskajo po nosu" kipov, povzroča spor med turisti in domačini.

Van Tilburgova je obiskovalce pozvala, naj izkažejo spoštovanje do Rapa Nuiev ter najamejo lokalne vodiče in ostali servis, da bi s tem prihodek od turizma ostal na otoku.