Številne slovenske kmetije se lahko pohvalijo z izvrstno hrano, ki je vezana na zdrav, ekološki način pridelovanja. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Številne slovenske kmetije se lahko pohvalijo z izvrstno hrano, ki je vezana na zdrav, ekološki način pridelovanja. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Ekološka kmetija
Lokalno pridelana ekološka hrana je ključ do zdravega počutja vsakega izmed nas. Ravno to bodo kmetije na svojem dnevu odprtih vrat predstavljale in poudarjale. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Lokalne kmetije
V Sloveniji imamo veliko ekoloških kmetij, ki se vsak dan sproti trudijo, da bi sad njihovega dela postali zdravi ekološki živilski izdelki. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Namen dogodka je pokazati in dokazati kakovost slovenske lokalne hrane in njene pridelave.
Katere kmetije odpirajo svoja vrata?
Ta konec tedna med drugim odpirajo vrata kmetije v okolici Ljubljane (seveda pa lahko svoja vrata odpre katera koli kmetija ali pridelovalec v Sloveniji).
V soboto, 28. 9., med 9. in 12. uro odpira vrata kmetija Zalar na Drenovem Griču pri Vrhniki, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali način pridelave zelenjave v rastlinjakih in se naučili, kakšne sadike obrodijo najkakovostnejše pridelke. Ob 9.30 se bo zbranim pridružila tudi Saša Belaj z direktorata za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki bo obiskovalcem predstavila, kakšne so prednosti lokalno pridelane zelenjave.

Dan pozneje, v nedeljo, 29. 9., bo med 10. in 18. uro v svoje prostore povabila ekološka kmetija Trnulja v Črni vasi 265 pri Ljubljani. Obiskovalci bodo imeli priložnost videti način predelave hladnega stiskanja olja in spoznali ekološki način pridelave in predelave ter okusili lokalne dobrote, pridelane na kmetiji. Ob 10. uri bo uradni začetek, ko se bo udeležencem pridružila tudi Maja Žibert z direktorata za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

To soboto, 28. septembra, v Prekmurju odpirata vrata še dve kmetiji. Čebelarstvo Tigeli, Krapje 22, Veržej, kjer si bodo obiskovalci poleg čebelarskega muzeja ogledali postopek točenja medu, zeliščni vrt, učni čebelnjak in okusili pravo kakovost medenih izdelkov, med njimi medenega likerja in domačih medenjakov. Ob 9.30 se bo udeležencem pridružila tudi Lidija Lipič Berlec z direktorata za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki bo predstavila značilnosti lokalno pridelanega medu in njegove prednosti.

Tu je še Šunkarna Kodila, Markišavci 44 blizu Murske Sobote, kjer bodo obiskovalci spoznali postopek zorenja priznane prekmurske šunke, se prepričali o zagotavljanju kakovosti predelave domačih mesnin in preizkusili prekmurske specialitete. Ob 11. uri se bo pridružil tudi Matjaž Kočar z direktorata za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki bo spregovoril o označbah kakovosti živil in o pomenu kratkih dobavnih poti od pridelave do potrošnje hrane.

Več informacij o dogodku je na voljo na uradni strani projekta o pomenu slovenske lokalne hrane.