Vhod v jamo je v preteklih tednih nenavadno sameval. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić
Vhod v jamo je v preteklih tednih nenavadno sameval. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja upravne družbe Postojnska jama Marjan Batagelj, so čas ustavitve prometa izkoristili za prenovo in izvedbo določenih razširitvenih del na infrastrukturi.

Največjo prenovo in dozidavo je doživel hotel Jama v katerem bo zdaj na voljo dodatnih 78 sob. Naložbo v vrednosti štirih milijonov evrov, ki bo kapacitete hotela povečala na 156 sob, so v celoti pokrili z dobički preteklih let.

V jami so pred kratkim prenovili tudi legendarni vlakec. Foto: Postojnska jama
V jami so pred kratkim prenovili tudi legendarni vlakec. Foto: Postojnska jama

Priložnost za prenovo

Projekta prenove promenade in hotela Jama, ki so ju želeli končati do letošnjega aprila, sta se sprva zavlekla. A zaradi ustavitve turističnih obiskov so lahko hitreje delali in nadomestili zamude. Oba prenovljena objekta bosta tako pripravljena ob ponovnem odprtju.

Nekaj prenovitvenih projektov, med katere spadata prenova konferenčnega centra v hotelu Jama in prenova term in hotela v Cerknem, pa je pandemija vseeno upočasnila.

Desetina prihodkov

V letošnji sezoni so do zdaj ustvarili le desetino toliko prihodkov kot v enakem obdobju lani. Lanske prihodke v znesku 30 milijonov evrov so letos načrtovali povečati na 35 milijonov evrov, a je pandemija te načrte korenito prekrižala. Batagelj ocenjuje, da bo družba lahko preživela, če jim bo letos uspelo zagotoviti vsaj tretjino lanskih dohodkov.

Obiskovalci se zdaj počasi vračajo, za začetek predvsem domači, ki so jim namenili tudi posebne akcijske ponudbe. Največji izpad pričakujejo prav v hotelirski in namestitveni dejavnosti podjetja, saj pričakujejo manj tujih gostov.

Večina zaposlenih v družbi je bila med pandemijo na čakanju. "Na delo se bodo vračali postopoma z naraščanjem števila obiskovalcev. Ponudili jim bomo dva obiska na dan, ob večjem številu obiskovalcev pa povečevali tudi število ogledov," je še dejal Batagelj.