Sodobni nudisti si želijo razkošja, 'osnovna' oprema kampov jim ne zadošča več. Foto: EPA
Sodobni nudisti si želijo razkošja, 'osnovna' oprema kampov jim ne zadošča več. Foto: EPA

Tudi število zaposlenih v teh kampih se je skoraj prepolovilo: s 1.290 je padlo na 650 zaposlenih. V zadnjih letih so namreč tamkajšnji večinoma zgolj "osnovno" opremljeni kampi za ljubitelje golote precej izgubili v primerjavi z bolj dovršenimi tovrstnimi objekti v Franciji in Nemčiji; z luksuznimi nudističnimi letovišči, kakršnega najdemo na primer v Cancunu v Mehiki (tam je nastala fotografija na desni), pa jih niti ne gre primerjati.

Statistični podatki kažejo, da je število nočitev nudistov v kampih padlo s 5,1 milijona pred dvema desetletjema na borih 2,1 milijona lansko sezono. Poleg tega nudisti v kampih preživijo krajši čas - povprečno sedem dni namesto devet in pol v 80. letih.

Le še tri milijone naturistov
A najpomembnejši dejavnik pri številu upada obiska nudistov na Hrvaškem je splošen upad zanimanja za nudizem v Evropi: na vrhuncu priljubljenosti naturizma v 80. so zaznali kar 25 milijonov privržencev tega gibanja, danes pa jih je le še tri milijone, poroča spletni portal Earth Times.

Medtem ko je vse več tako imenovanih divjih nudističnih plaž, goli turisti vse manj časa preživijo v posebnih kampih in tako nižajo dobičke hrvaške turistične industrije, ki največ prispeva k bruto družbenemu proizvodu države. Letos pa bo udarec hrvaškemu gospodarstvu zadala še svetovna finančna kriza.