Cene na dubrovniškem Stradunu so sicer le nekaj višje kot na zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića, ugotavlja Jutarnji list. Foto: MMC RTV SLO
Cene na dubrovniškem Stradunu so sicer le nekaj višje kot na zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića, ugotavlja Jutarnji list. Foto: MMC RTV SLO

Turiste v Dubrovniku tudi letos pričakujejo visoke cene in ponudba, ki je podobna lanski. V zgodovinskem mestnem jedru stane kava najmanj 1,35 evra, če jo bodo obiskovalci popili v kakšnem izmed lokalov, če pa bi jo radi popili na terasi, bodo plačali dva evra.

Kot piše hrvaški časnik Jutarnji list na svoji spletni strani, ni nobeno presenečenje, če kapučino stane 2,5 evra, dva decilitra svežega pomarančnega soka pa 3,30 evra. Nekaj cenejše kot sok je "malo" hrvaško pivo, ki stane 2,75 evra, medtem ko uvožena piva stanejo tudi okrog pet evrov.

En evro za kepico sladoleda
V "biseru Jadrana" ni poceni niti osvežitev s sladoledom, saj kepica stane približno evro, medtem ko sladic, kot sta kremna rezina ali tradicionalna dubrovniška rozata, ni mogoče dobiti za manj kot dva evra za kos. Najcenejši so krofi in francoski rogljički, za katere je treba odšteti med 95 centov in 1,65 evra.

Visoke cene so posledica visokih najemnin, režijskih in preostalih stroškov ter dragih sestavin za hrano in pijače. Zaradi tega so cene že na samem začetku visoke, so pristojni v Dubrovniku pojasnili za Jutarnji list.

Dubrovnik je za velikonočne praznike obiskalo nekaj več kot 5.000 turistov, kar je bilo za približno sedem odstotkov več kot za lansko veliko noč. Turistične ladje za križarjenje z več tisoč turisti na krovu pa ob obzidju enega izmed najprivlačnejših hrvaških turističnih mest pristajajo vsak teden.

Kot so poročali hrvaški mediji, se turisti niso preveč pritoževali zaradi visokih cen v lokalih, motilo pa jih je pomanjkanje drugih storitev, kot so odprte menjalnice konec tedna.