Narodni park Arches je ena izmed največjih atrakcij zvezne države Utah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Narodni park Arches je ena izmed največjih atrakcij zvezne države Utah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Najbližje, kar boste v New Yorku v teh dneh lahko prišli Kipu svobode. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Polnočni rok, ko se je izteklo tudi proračunsko leto, se je namreč končal brez dogovora med republikanci in demokrati o nadaljnjem financiranju delovanja ameriške zvezne vlade, zato je ta delno ustavila svoje delovanje.

In čeprav naj železniški in letalski promet ne bila motena, pa bodo svoja vrata zaprle številne vladne ustanove, zgradbe in spomeniki.

Tako se tisti, ki ste v New Yorku, ne boste mogli povzpeti na Kip svobode, obiskovalci Philadelphie se boste morali odpovedati obisku Independence Halla, zaprti bodo tudi vsi washingtonski muzeji, galerije in nacionalni živalski vrt, ljubitelji narave pa boste v narodnih parkih, kot so Yellowstone, Grand Canyon in Yosemite ostali pred zaprtimi vrati.
Tisti obiskovalci, ki pa so nastanjeni v kampih ali kočah parkov, bodo morali svoja mesta izprazniti v 48 urah.

V ZDA je 401 narodni park. Oktobra v povprečju vsi narodni parki skupaj pritegnejo okoli 715.000 obiskovalcev na dan.

Na letališčih nemoteno
Skratka, kot poroča CNN, bodo vse turistične atrakcije, ki jih upravlja ameriška vlada, do nadaljnjega zaprte.
Ustavitev dela vlade bo vplivala celo na nekatere atrakcije zunaj meja ZDA. Tako bodo denimo zaprli tudi ameriško vojaško pokopališče v Normandiji in še 23 drugih pokopališč v tujini, ki jih upravlja ameriška komisija za vojne spomenike.

Letališča in mejni prehodi naj bi po trditvah oblasti delovali nemoteno, pa čeprav z zmanjšanim osebjem. Kljub temu pa vztrajajo, da jim varnost ostaja prioriteta, zato bodo vsi varnostni postopki ostali nespremenjeni.