Slovenski turisti so se največ odločali za zasebne namestitve in kampe. Foto: Pixabay
Slovenski turisti so se največ odločali za zasebne namestitve in kampe. Foto: Pixabay

Na Hrvaškem so v prvih treh tednih avgusta po podatkih sistema eVisitor našteli več kot 2,3 milijona prihodov in 17,6 milijona prenočitev, kar je okoli 67 odstotkov lanskega rezultata v istem obdobju. Največ prenočitev so ustvarili nemški gostje, in sicer 4,3 milijona, domači gosti so ustvarili 3,3 milijona prenočitev, slovenski pa 2,6 milijona. Sledi poljski trg z 1,8 milijona prenočitvami.

Slovenci so avgusta največ prihodov realizirali v zasebnih namestitvah (100.751), sledili so kampi (73.059) in hoteli (24.612), so podatke strnili v Hrvaški turistični skupnosti. Skupno so v komercialnih nastanitvah našteli 198.422 prihodov slovenskih gostov, v nekomercialnih nastanitvah pa 52.238.

Turisti iz Slovenije so se med komercialnimi nastanitvami najraje odločali za prenočitve v apartmajih (825.300), kampih (575.342) in v hotelih (127.579), še 999.118 prenočitev pa so ustvarili v nekomercialnih nastanitvenih zmogljivostih. Kot so izračunali na turistični zvezi, so Slovenci v treh tednih avgusta ustvarili 94 odstotkov lanskega avgustovskega prometa.

Največ jiih je obiskalo Istrsko županijo, sledita Primorsko-goranska in Zadrska, najbolj obiskani kraji pa so bili Umag, Mali Lošinj, Dobrinj, Novalja in Medulin.

"Turistični promet bo v prihodnje odvisen od epidemiološke slike znotraj države, mi pa se moramo še naprej vesti odgovorno in se držati predpisanih ukrepov ter zmanjšati število okuženih, s tem pa povrniti zaupanje določenih držav, saj se seznami osvežujejo vsaka dva tedna," je najnovejšo statistiko pospremil direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristijan Staničić.

Sorodna novica Na mejnih prehodih s Hrvaško ni gneče. Hojs: Številni so se najbrž vrnili že prejšnji teden.

Na Hrvaško nameravali tudi septembra

Številni Slovenci so se nameravali k južnim sosedom odpraviti tudi v prihodnjih tednih, a je načrte mnogim prekrižala odločitev vlade, da opolnoči začne veljati obveznost karantene ob vstopu v Slovenijo iz Hrvaške. Za potezo se je vlada odločila, potem ko se je število okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem v zadnjih dneh začelo povečevati.

Kot so pojasnili na Evropskem potrošniškem centru Slovenija (EPC), želi marsikateri slovenski turist zaradi spremenjenih okoliščin nastanitve ali paketna potovanja brezplačno odpovedati ali pa so že na dopustovanju, ki ga želijo predčasno prekiniti, in v zvezi s tem pričakujejo delno vračilo kupnine.

"Po informacijah EPC Slovenija so potrošniki na Hrvaškem v zadnjem času večinoma sklepali pogodbe o rezervaciji namestitev. To je pogodba o posamezni potovalni storitvi, ki jo moramo ločiti od pogodbe o paketnih potovanjih, ki vključuje najmanj dve potovalni storitvi za namen istega potovanja. Na te različne vrste pogodb pa so vezane tudi pravice potrošnikov," so pojasnili za STA.

Področje odpovedi pogodb o storitvah, kot so rezervacije namestitev, dogodkov in podobno, po pojasnilih EPC-ja ni enotno urejeno na evropski ravni, tako kot je to npr. v primeru letalskih prevozov in na področju paketnih potovanj. V primeru sklenjenih pogodb o paketnih potovanjih je treba vsak primer proučiti individualno, po njihovem mnenju pa je predvsem pomembno, kdaj je potrošnik sklenil pogodbo o paketnem potovanju.

"Če je bila pogodba o paketnem potovanju sklenjena pred epidemijo, bi se potrošnik po našem mnenju lahko skliceval na neizogibne in izredne okoliščine, ki bistveno vplivajo na izvedbo turističnega paketa in bi moral imeti pravico odstopiti od pogodbe in biti upravičen do povračila vseh plačil brez plačila kakršne koli odstopnine. Če je bila pogodba o paketnem potovanju sklenjena po epidemiji, torej ob že znanih tveganjih, se bo potrošnik po našem mnenju verjetno težje skliceval na neizogibne in izredne okoliščine," so pojasnili.

Končno odločitev o tem, ali gre v dejanskih primerih za take okoliščine, bo po pojasnilih EPC-ja moralo sprejeti sodišče. "Zaradi pomanjkanja sodne prakse je namreč težko vnaprej predvideti, kako bi sodišče odločilo v teh primerih. Če gre za slovenskega organizatorja potovanja, svetujemo, da se potrošniki, ki menijo, da so bile njihove pravice kršene, obrnejo na tržni inšpektorat," so še zapisali.

V agencijah računajo na Grčijo, ki pa je že rumena

Turistične agencije sicer stranke, ki želijo po uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam odpovedati rezervirano potovanje v to državo, obravnavajo individualno. Večinoma jim ponudijo nadomestni termin ali spremembo lokacije potovanja.

Santorini v Grčiji. Foto: Pixabay
Santorini v Grčiji. Foto: Pixabay

V Palmi so pojasnili, da vsakega potnika z rezervacijo za Hrvaško obravnavajo individualno glede na pogoj zakupa nastanitev. "Večina potnikov namreč še vedno želi na počitnice in zato nekateri tudi odhajajo na Hrvaško, drugim iščemo alternativne možnosti, preostalim pa po dogovoru ali vračilo ali prestavitev njihovega aranžmaja," so zapisali.

Sicer je večina njihovih potnikov na Hrvaško potovala z lastnimi prevoznimi sredstvi, zato bodo tudi za vrnitev poskrbeli sami. "Kjer smo omogočili paketno potovanje, se pravi organizacijo s prevozom, pa bomo za goste poskrbeli, da se danes, seveda tisti, ki bodo želeli, tudi predčasno vrnejo," so dodali.

Kar nekaj turistov je sicer pri Palmi načrtovalo dopustovanje na Hrvaškem tudi za konec avgusta in jesen. "Lahko govorimo o kar precejšnjih številkah," so navedli. V večini primerov poskušajo strankam najti nadomestne destinacije. Kam se bodo preusmerili turistični tokovi v preostanku poletja in začetku jeseni, pa je po njihovem težko reči.

"Po našem trdnem prepričanju je Grčija še vedno zelo varna država in tukaj računamo na podaljšanje sezone. Vreme je jeseni še kako stabilno, zdravstvena slika na vseh otokih, kamor letimo, pa je izjemno dobra in pod nadzorom," so pojasnili. Medtem ko je Grčija na rumenem vladnem seznamu, pa sta na zeleni listi Madžarska in Italija, so spomnili.

Tudi v turistični agenciji Relax vsako rezervacijo obravnavajo individualno "v korist gostov", so povedali. Tako velja do 6. septembra, rezervacije po tem datumu pa bodo obravnavali v skladu z režimom na meji.

S hrvaške obale jim je sicer uspelo pripeljati že vse turiste, ki so imeli pri njih rezervacijo z avtobusnim prevozom. Drugi gostje, ki so potovali z lastnim prevozom, pa se vračajo v skladu z režimom na meji. Konec avgusta in v jesenskih mesecih bi sicer v normalnih okoliščinah na Hrvaškem z Relaxom počitnikovalo več kot 4000 gostov.

Tudi v Relaxu svojim strankam, ki zaradi uvrstitve na Hrvaško na rdeči seznam kljub rezervaciji ne bodo potovale v to državo, ponujajo možnost prestavitve na drug termin ali drug aranžma, pri čemer se večina odloči za slednjo možnost. "Alternative so predvsem počitnice v Sloveniji ter letos zelo priljubljeni grški otoki," je povedal Jože Režonja. Če gostom alternativni aranžma ali prestavitev na drug termin ne bosta ustrezni možnosti, jim bodo v Relaxu vrnili vplačani znesek, zmanjšan na administrativne stroške.

"Predvidevamo, da se bo hrvaška obala odprla v drugi polovici septembra. Slovenija bo aktualna vse do konca leta, predvidevamo, da bodo stabilne tudi razmere na grških otokih," so še dodali.

Sorodna novica Pozor ob izpolnjevanju obrazca za turistični obisk Grčije

Podobni so odgovori turistične agencije Kompas, kjer se o odpovedi rezervacij na Hrvaškem z datumi začetka storitve do vključno 6. septembra s strankami, ki želijo letovanje odpovedati, dogovarjajo individualno in skupaj s partnerji na destinacijah poskušajo najti ugodno rešitev. "Ponudimo možnost prestavitve na drug termin ali na drug aranžma. Če nobena od ponujenih možnosti strankam ne ustreza, bomo vrnili vplačani znesek, razen dejansko nastalih in administrativnih stroškov," so pojasnili tudi v tej agenciji.

Odpoved rezervacij na Hrvaškem z datumi začetka po 6. septembru pa je mogoča v skladu s splošnimi pogoji družbe Kompas.

"Veseli nas, da se je kar nekaj strank odločilo za prestavitev počitnic iz Hrvaške na enega izmed devetih grških otokov, na katere Kompas leti s posebnimi letali," so dodali. Kam se bodo jeseni usmerili turistični tokovi, pa je v tem trenutku in času po njihovem "nerealno napovedovati".

Opolnoči bo začela veljati obveznost karantene ob vstopu v Slovenijo iz Hrvaške, potem ko se je število okužb z novim koronavirusom v tej državi začelo v zadnjih dneh povečevati. Grčija je medtem prejšnji teden zdrsnila na rumeni seznam, pri tem pa je notranji minister Aleš Hojs opozoril, da se v Grčiji, kjer dopustuje veliko Slovencev, razmere hitro slabšajo in da bi se tudi ta država lahko kmalu znašla na rdečem seznamu.