Foto:
Foto:

Festival MED za svoje izhodišče jemlje sodobno elektroakustično glasbo, ki izvira iz evropskih avantgard 20. stoletja, zlasti iz dodekafonske glasbe. MED je odprt za različne načine ustvarjanja in je namenjen poglabljanju interakcije med različnimi mediji produkcije. Festival se osredotoča na žanrsko čim bolj neobremenjen in neomejen pristop k ustvarjanju elektronske oziroma elektroakustične glasbe, tudi zavoljo doseganja kar čim širšega kroga poslušalcev, ter si prek tega prizadeva za inspiracijski prispevek k proliferaciji produkcije in konzumiranja tovrstne glasbe v tej geografski regiji.
Festivalski program bo poleg glasbenih nastopov vključeval tudi okroglo mizo na temo pomena drznosti posameznika v polju (elektronske oziroma elektroakustične) glasbe, s poklonom v lanskem letu preminulemu Mariu Marzidovšku, v preteklosti skrajno aktivnemu, vendar na naših tleh precej nepoznanemu ustvarjalcu iz severovzhodne regije.
Jóhann Jóhannsson (Islandija) - Live
Jóhann Jóhannsson je priznani islandski skladatelj in producent, med drugim član sestavov Apparat Organ Quartet in Evil Madness. Je soustanovitelj Kitchen Motors, kjer ne gre le za založbo, temveč hkrati tudi ustvarjalni kolektiv. Do sedaj je Jóhannsson nanizal že osem samostojnih albumov, lepo bero glasbe za dokumentarne filme in mnogo nastopov v živo, kjer ga ponavadi spremlja godalni kvartet. Na festivalu MED pa se bo predstavil s samostojnim dronerskim laptop setom.
johannjohannsson.com
Evil Madness (Islandija) - Live
Jóhannssonu se bo po uvodnem nastopu pridružil še njegov sestav Evil Madness. Družbo mu bodo torej delali Petur Eyvindsson, Sigtryggur Berg Sigmarsson in Helgi Thorsson, umanjkal bo le BJ Nilsen. Začetki Evil Madness segajo v leto 2006, ko je izšel njihov prvenec Demoni Paradiso. Temu so skozi leta sledili še albumi Demon Jukebox, Cafe Cicago in v lanskem letu Super Great Love, ki je izšel pri znani dunajski založbi Editions Mego.
www.myspace.com/evil666madness
Stefan Betke aka pole (Nemčija) - Live
Stefan Betke oziroma pole je ime, mimo katerega ne moremo, ko je govora o sodobni elektronski glasbi. Ne samo, da velja za enega izmed prvoborcev nemške techno scene in preporoditelja dub zvoka, z Barbaro Preisinger vodi tudi priznano založbo ~scape. Za seboj ima pol ducata kritiško priznanih albumov, Waldgeschichten in Waldgeschichten 2 pa sta prvi v seriji dvanajstpalčnih izdaj, ki jih bo ovenčal album, napovedan za letošnje leto.
www.pole-music.com
Ule Nakova (Slovenija) – DJ set
Osrednji slovenski disco protagonist Jure Plestenjak oziroma Ule Nakova je polovica dvojca Ichisan & Nakova, s katerim sta v letu 2010 za britansko založbo Nang Records izdala album Yugo Tempo. Njegova lastna produkcija – Kravji Bal EP in Jagababa - je do sedaj izšla pri slovenski založbi Glorio Music in italijanski Pizzico Nobel.
www.myspace.com/ulenakova
Yanoosh (Slovenija) - DJ set
Januš Aleš Luznar je eden izmed bolj produktivnih mladih elektronskih producentov na naših tleh. V letu 2009 je pri domorodni založbi rx:tx izšel njegov debitantski album Hibernate 1000 Miles from Earth. V letošnjem letu pa je obudil nov projekt, imenovan Ohm Fat.
soundcloud.com/yanooshmusicproductions/t
racks
Mint (Slovenija) - Live
Za alter egom Mint se skriva Mariborčan Gregor Jaklin, eden bolj prepoznavnih producentov in DJ-ev, ne le na štajerskem koncu. Njegovo glasbo zaznamuje predvsem izrazita globina, ki se občasno predaja poudarjenemu minimalizmu.
soundcloud.com/kinetic-netlabel
DJ Kozmonavt (Slovenija) - DJ set
Gregor Volčanjk oziroma DJ Kozmonavt spada med najbolj izpostavljena imena mariborske scene. Kot član glasbenega uredništva je dejaven na MARŠ-u, prav tako pa je član mariborskega združenja Vinilija.
vinilija.blogspot.com
Produkcija: KID KIBLA / ACE KIBLA
Programska vodja: Pina Gabrijan
Izvršni producent: Dejan Pestotnik
Partner festivala: MIMOZA
Novico je napisal uporabnik kibla.