Zoran Janković ima kot župan letno 36.000 evrov prihodkov, minus 300.000 evrov pa naj bi bilo stanje na njegovem transakcijskem računu. Foto: BoBo
Zoran Janković ima kot župan letno 36.000 evrov prihodkov, minus 300.000 evrov pa naj bi bilo stanje na njegovem transakcijskem računu. Foto: BoBo
Jankovićevo poslovanje

Mesečni prejemki Zorana Jankovića od Mestne občine Ljubljana zadostujejo zgolj za vsakomesečno pokrivanje obresti negativnega stanja sredstev na njegovem transakcijskem računu, piše v dva tedna staremu dopisu generalnega davčnega urada Dursa, ki je naslovljen na posebno skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Obresti negativnega stanja naj bi znašale okoli 3.000 evrov, kolikor ima Janković županske plače, stanje na računu pa je minus 300.000 evrov, kar je hkrati limit, navaja časnik.

Finance še pišejo, da je bilo v davčni preiskavi ugotovljeno, da naj bi bilo pri nakupu vozil, ki jih ima oziroma jih je imela v lizinškem zakupu Electa, utajenih za skupaj 71.000 evrov DDV-ja in davka na motorna vozila. Skoraj 50.000 evrov naj bi bilo utajenih pri nakupu mercedes-benza CL 63 AMG, več kot 23.000 evrov pa pri nakupu audija Q7. Damijan Janković je potrdil, da je imela Electa oba avtomobila v zakupu, vendar ne ve, da bi bila pri tem utajena DDV in davek na motorna vozila.

Durs si ne zna povsem pojasniti nakazil med Juretom Jankovićem, podjetjem Petrolio in kranjskim sodnikom Danilo Svrzikapo. Jure Janković je Petroliu nakazal 230.000 evrov kot posojilo, Petrolio pa Svrzikapi 168.000 evrov. Svrzikapa je pozneje Petroliu vrnil 80.000 evrov.

Z nakazili sta po navedbah iz dokumentacije dve posojilni pogodbi in dve predpogodbi za nepremičninski posel v Kranjski Gori, ki pa (še) ni realiziran. Petrolio bi moral po predpogodbi Juretu Jankoviću na Svrzikapovi parceli zgraditi dve nadstropji aparthotela s 600 kvadratnimi metri površine. Po pisanju časnika bi lahko šlo za aro, ki je zavedena kot posojilo.

Jankovićevo poslovanje