Janković se je najprej sešel s Pahorjem in Erjavcem. Erjavec je dejal, da so z izidom volitev v DeSUS-u zadovoljni. Po njegovih besedah so vse opcije odprte, to je, da sodelujejo v vladi, in pa tudi, da so v opoziciji. Odločilno bo to, kaj bodo lahko dosegli in tudi od splošnih stališč DeSUS-a. Foto: BoBo
Janković se je najprej sešel s Pahorjem in Erjavcem. Erjavec je dejal, da so z izidom volitev v DeSUS-u zadovoljni. Po njegovih besedah so vse opcije odprte, to je, da sodelujejo v vladi, in pa tudi, da so v opoziciji. Odločilno bo to, kaj bodo lahko dosegli in tudi od splošnih stališč DeSUS-a. Foto: BoBo
Gregor Virant, Zoran Janković, Karl Erjavec, Franc Križanič in Janez Janša
Kako dolgo bodo potekala usklajevanja glede vstopov v koalicijo in vlado? Vabilo na pogovore naj bi v Jankovićevi stranki poslali vsem parlamentarnim strankam. Foto: BoBo
Janković išče koalicijske partnerje

. Janković je stališča zbližal tudi z Erjavcem.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in sekretar stranke Ljubo Jasnič sta se sešla z najverjetnejšim novim mandatarjem Zoranom Jankovićem. Pogovarjali so se o programskih izhodiščih in ugotovili, da imata stranki podobna izhodišča. Zbližali so tudi stališča do pokojninske reforme, je dejal Jasnič in napovedal, da se bodo pogovori verjetno nadaljevali prihodnji teden, ko se bodo v stranki predvidoma odločali tudi o vstopu v vladno koalicijo.

DeSUS uradnega vabila v koalicijo sicer še ni prejel, ga pa pričakuje, je po seji izvršnega odbora stranke dejal Erjavec. Zatrdil je, da bi stranka rada sodelovala v vladi, a le, če jih bodo obravnavali kot enakopravnega partnerja. Za močno vlado je po njegovem mnenju v DZ-ju potrebna podpora vsaj 50 poslancev, saj le s podporo 46 poslancev "ne bo zaključila mandata". Zagotavlja pa, da je DeSUS enoten, saj se je v prejšnjem mandatu zgodilo nekakšno očiščenje stranke, "kar povečuje njeno moč".

V sredo naj bi se predsednik zmagovalne stranke Pozitivna Slovenija pogovoril še s predsednikom Liste Virant Gregorjem Virantom, vabilo na pogovore pa so v Pozitivni Sloveniji poslali vsem strankam, ki so prišle v parlament.

"Slovenija novo vlado potrebuje takoj"
V ponedeljek se je tako Janković že sešel tudi s predsednikom SD-ja Borutom Pahorjem. Vodstvo SD-ja je zdaj sklenilo, da se bodo pogajali o vstopu v vladno koalicijo, in se tudi dogovorilo za ustanovitev skupine za pogovore. Če pa se jim zaradi nepremostljivih razlik ne bi uspelo dogovoriti, bodo kljub temu podprli mandatarja, vlado in njene ključne projekte, ne da bi v njej sodelovali. Kot poudarja Pahor, Slovenija novo vlado potrebuje takoj, zato v SD-ju njene izvolitve ne želijo ovirati.

Pahor izpostavlja medsebojne razlike
Pahor si sicer želi, da bi se z Jankovićem dogovorili za sodelovanje, a hkrati opozarja na medsebojne razlike, ki niso samo programske. Z Jankovićem imata namreč zelo različen način vodenja, pri čemer je Jankovićev "deloma avtokratski". Pahor ugotavlja, da je to verjetno tudi razlog, da so ga volivci izvolili, in dodaja, da je avtokratski način vodenja v kriznih razmerah napačen.

Poleg tega pa je Janković po Pahorjevem mnenju "bistveno manj suveren v svojih odločitvah, kot mislimo, da bo". "Janković je rekel: uredil sem Mercator, uredil sem Ljubljano, uredil bom Slovenijo. Pa poglejmo," še pravi Pahor. Med programskimi razlikami pa je Pahor izpostavil različen pogled na Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, ki bi jo Janković ukinil, Pahor pa ne.

Erjavec: Jankoviću s Pahorjem ne bo lahko
Da bo Pahor sodeloval v koaliciji, je prepričan tudi Erjavec: "Morda ne bo sodeloval v vladi, bo pa v DZ-ju podprl Jankovića," meni. Pahorjeve izjave glede Jankovića pa so po njegovem bolj taktičen manever. "Menim pa, da Jankoviću s Pahorjem ne bo lahko," je dodal Erjavec.


Janković išče koalicijske partnerje