Opoldanska kava na vladi. Foto: BoBo
Opoldanska kava na vladi. Foto: BoBo
Zmagovalci in poraženci
Dan po volitvah
Koalicijska ugibanja

Srečala sta se na sedežu vlade, od koder so sporočili, da medijev o vsebini pogovorov ne bodo obveščali, je za Prvi dnevnik naše televizije poročal Seku Conde. Kot je za STA povedala Nataša Pelko, je šlo pri srečanju Jankovića z Borutom Pahorjem "za preliminaren pogovor", na koncu pa sta se dogovorila, da se bosta še srečala.

Po neuradnih informacijah pa je Janković k Pahorju prišel že s konkretnimi predlogi koalicijskega sodelovanja. Pahor naj bi ponudil, da bi SD v parlamentu sicer podprla Jankovića in njegove ministre, poleg tega pa tudi vse reforme, a v koalicijo z Jankovićevem SD formalno ne bi vstopila.

V strankah odločajo različni organi
V strankah o koalicijskih povezavah sicer odločajo različni organi. V SDS-u o sklepanju koalicij po strankinem statutu odloča svet stranke. Po statutu SD-ja o koalicijskih povezavah stranke odloča konferenca, ki je najvišji organ stranke med kongresoma.

Po navedbah predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta v stranki o koalicijskih povezavah odloča svet stranke, povabila za vstop v morebitno koalicijo pa za zdaj v stranki še niso dobili. Tudi v DeSUS-u o vstopu v koalicijo odloča svet stranke. Morebitnega povabila za pogajanja o prihodnji koaliciji pa tudi v tej stranki še niso dobili.
Potrebno bo skupno delo vlade in opozicije
SLS se bo v teh dneh najprej posvetila temeljiti notranji analizi izidov državnozborskih volitev, so na vprašanja MMC-ja odgovorili v SLS-u. Na temo opozicije in koalicije v stranki v teh dneh zato ne bodo razpravljali. Ob tem so ponovili, da je kakršnakoli prihodnja vladna koalicija v tem trenutku za Slovenijo premalo, saj ta potrebuje sodelovanje prihodnje koalicije in opozicije.

V SLS-u poudarjajo, da so njihovi programski temelji skladen regionalni razvoj, razbremenitev gospodarstva, večja samooskrba s hrano, boljša pravna država in več socialne pravičnosti. Z namenom zmanjšanja regionalnih razlik mora nova vlada tudi opredeliti konkretne cilje ter odstotek zmanjšanja razvojnih razlik, še dodajajo.

Türk: V interesu vseh je, da čim prej dobimo vlado
"Dobra volilna udeležba je pokazala, da se zaupanje v demokracijo ni omajalo," je v prvem povolilnem odzivu dejal predsednik republike Danilo Türk. "Volilni rezultati še niso uradni, zato jih ne želim podrobneje komentirati, vsekakor pa je mogoče ugotoviti, da se je volja volilnega telesa jasno izrazila. Volivke in volivci so znova dokazali, da se odločajo svobodno, po lastni presoji in da so pripravljeni na spremembe. To je dobra popotnica za novo vlado, ki bo morala pri svojih odločitvah imeti podporo javnosti."

"Pričakujem, da bodo vsi postopki, ki so potrebni za konstituiranje državnega zbora, tekli gladko in da bo ustanovna seja še pred božičnimi prazniki. To bi omogočilo, da bi se kmalu začela tudi posvetovanja z vodji poslanskih skupin, da bom lahko državnemu zboru v najkrajšem času predlagal kandidata za predsednika vlade. V interesu nas vseh je, da čim prej dobimo novo vlado, s polnimi pooblastili."
Kučan: Ljudje so presodili, kaj potrebujejo
Odzval se je tudi prvi predsednik republike Milan Kučan, ki je med kampanjo jasno izražal podporo poznejšemu relativnemu zmagovalcu. "Mislim, da so ljudje temeljito premislili o položaju Slovenije in kaj potrebujejo v tem položaju. Da potrebujejo gospodarsko izkušnjo, ker so tudi težave osredotočene okoli gospodarstva. Da potrebujejo profesionalno vodenje, ki je sposobno povezati znanje in ustvarjalnost in ne pozabiti na stiske ljudi."

Zmagovalci in poraženci
Dan po volitvah
Koalicijska ugibanja