Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Čerin
Aleš Čerin je namesto Zorana Jankovića predstavil njegove pogodbe in se ob tem vprašal, ali je objava pogodb v medijih smiselna, glede na to, da so se predstavniki medijev sami prepričali, da vse pogodbe obstajajo in da so neoporečne. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Razkrili svoje premoženje

Čerin je na novinarsko konferenco prinesel Jankovićevo pogodbo o nakupu zemljišča na Vinterci leta 1984, pogodbo o dokupu gozda iz leta 1998, pogodbo o nakupu zemljišča v Bovcu leta 1995, dve pogodbi o prenosu deleža v Electi in kupoprodajno pogodbo za hišo v Grosupljem iz leta 2004.

Jankovićev kredit zavarovan z delnicami in osebno menico
Čerin je javnosti pokazal tudi eno izmed dveh kreditnih pogodb za nakup delnic Mercatorja iz leta 1998, ki sta po Čerinovih besedah zavarovani z dvema osebnima menicama in kupljenimi delnicami Mercatorja.
Pogodbo, ki jo je pokazal, je Janković sklenil s Factor banko. Jankovićeva svetovalka za odnose z javnostmi Nataša Pelko nam je pred dnevi zatrdila, da je Janković za pridobitev kredita zastavil hišo, danes pa je Čerin zadevo predstavil nekoliko drugače. "Če sem imel hišo in kredita ne bi mogel vrniti, bi moral hišo prodati, to z drugimi besedami pomeni to," je pojasnil in dodal, da pri tem ne gre za hipoteko, kar pomeni, da Janković za nakup delnic, vsaj v pogodbi s Factor banko, ni zastavil hiše.

Čerin je razložil, da je Janković po ceni 5.500 SIT kupil 46.368 delnic Mercatorja, Factor banka in SKB pa sta mu odobrili skupaj okoli 260 milijonov tolarjev kredita oz. približno 1.084.960 evrov. Samo Factor banka je, kot je razvidno iz pogodbe, ki jo objavljamo, Jankoviću odobrila 90.540.495 tolarjev kredita oz. 377.818 evrov.

Jankovićeve kreditne pogodbe z SKB banko nismo dobili na vpogled
Druge pogodbe, ki jo je Janković sklenil z SKB banko, nismo dobili na vpogled, kot so nam povedali v Jankovićevem štabu, nas bodo še danes obvestili, če jim bo uspelo pridobiti tudi to pogodbo. Kot je dejal Čerin, naj bi bila pogodba z SKB banko enaka kot pogodba s Factor banko.

Janković javnosti še zmeraj ni razkril poročila o premoženju za protikorupcijsko komisijo. Na vprašanje, zakaj tega ni storil, je Čerin odgovoril: "To morate sicer vprašati njega, ampak, kolikor vem, je dal dovoljenje protikorupcijski komisiji, da lahko mediji vpogledate."

Pojasnilo protikorupcijske komisije: "Obrazec, na katerem je posamezni zavezanec Komisiji za preprečevanje korupcije poročal o svojem premoženjskem stanju, je zbirka osebnih podatkov, zato vam vpogleda v obrazce zavezancev ne moremo omogočiti. Lahko pa vam omenjeni obrazec predloži vsak zavezanec sam, če se za to odloči. Konkretni zavezanec, o katerem sprašujete, je o svojem premoženjskem stanju komisiji poročal 18. 12. 2006, na njegovo željo pa mu je komisija v letošnjem letu posredovala fotokopijo tega obrazca, ki je skladna z originalom."

"Celotno premoženje, ki je stvar razkrivanja, je ustvaril in pridobil s svojim delom v zasebnem sektorju," je še o Jankoviću, ki se novinarske konference ni udeležil, ker opravlja predvolilna srečanja po Sloveniji, povedal Čerin.

Pogodbe razkril tudi Pahor
Na sedežu SD-ja so za MMC razkrili tudi pogodbe o premoženju Boruta Pahorja. Kot smo že poročali, je Pahor lastnik treh četrtin stanovanja v Ljubljani. Skupaj s Tanjo Pečar, ki je četrtinska lastnica, sta ga kupila s privarčevanimi sredstvi. Kupnina je znašala 195.000 evrov. Njegov četrtinski delež je vreden 171.658 evrov. Po uradni cenitvi Geodetske uprave je stanovanje vredno 176.380 evrov. Kupljeno je bilo tako: aro v višini 10.000 evrov je kupec plačal na dan podpisa pogodbe oziroma prvi naslednji delovni dan. Prvi del kupnine je znašal 84.803,28 evra, drugi del pa 100.196,72 evra.

Stanovanje sta Pečarjeva in Pahor kupila 28. 10. 2009. Veliko je 80,49 kvadratnega metra, parkirno mesto pa obsega 12,27 kvadratnega metra. Pahor je tudi dedič tretjine stanovanjske hiše v Šempetru pri Gorici. Drugih nepremičnin ali deležev v podjetjih Pahor nima. Vozi se z renaultom 4, letnik 1991, za pokojnino pa ima trenutno privarčevanih 1549.26 evra.

Pahor ima najeta tudi kredit pri NLB-ju in Raiffeisen Banki. Višina dolga pri NLB-ju je 2.451,79 evra, mesečno pa odplačuje 150,80 evra. Višina dolga pri Raiffeisen Bank je 2.134,82 evra, mesečni obrok pa znaša 232,75 evra. Podatki o kreditih so iz septembra.

Virant: Postavljam standarde
MMC je obiskal tudi Gregorja Viranta. Ta je ob razkritju dokumentacije dejal, da postavlja standard, po katerem bi se morali ravnati ne le pretendenti za mandatarja, temveč vsi politiki. Razkril je svoje dohodninske napovedi, poleg tega pa vse svoje premoženje ter kredit. "Pri meni se izide kot ena plus ena je dva," je izjavil.
Ima stanovanjsko hišo z garažo v Dobu pri Domžalah, veliko 300 kvadratnih metrov, s pripadajočo parcelo, ki meri 1322 kvadrantih metrov. Hišo je zgradil leta 1999 za 29 milijonov tolarjev in pol. Vrednost celotne nepremičnine je po oceni Geodetske uprave (s septembra lani) 290.739 evrov. Vozi osebni avto VW tuareg. Vso navedeno lastnino ima v skupni lasti s svojo ženo, prav tako ženina avtomobila: citroen C3 iz leta 2006 ter nov ford focus.
Vsi Virantovi prihranki na transakcijskem računu, v depozitih, vzajemnih skladih in naložbenih računih skupno znašajo 123.000 evrov. Poleg premostitvenega kredita v znesku 20.000 evrov nima nobenega drugega kredita.
"Vse svoje premoženje sem zaslužil z lastnim delom in znanjem," je zatrdil. Pri tem je opozoril, da bi morali vsi razkriti tudi premoženje, preneseno na družinske člane. Sam je izjavil, da nobenega premoženja nikoli ni prenesel na družinske člane ali kogarkoli drugega. Za transparentnost ima odprt samo en transakcijski račun pri slovenski banki ter nobenega drugega računa pri nas ali v tujini. Prav tako ni lastnik ali solastnik nobenega podjetja v Sloveniji ali v tujini, enako velja za družinske člane.
Pozval je tekmece v volilni kampanji, naj tudi oni razkrijejo premoženje in pogodbe po tem ključu.

Razkrili svoje premoženje