Janša je prepričan, da je SDS pametna rešitev za prihodnost Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Janša je prepričan, da je SDS pametna rešitev za prihodnost Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Imam tremo kot pred olimpijskim finalom, kar je dober znak, ker sem takrat zmagal.

Primož Kozmus
Primož Kozmus
Podporo stranki in Janši je izrekel tudi olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus. Foto: MMC RTVSLO/GašperPetovar

Vsem vam in celi Sloveniji želim miren in ugoden polet.

Boris Popovič, ustanovitelj stranke Avion
Franci Matoz.
Franci Matoz: Stranka SDS ima trenutno najboljši program in edina je sposobna v tem trenutku prevzeti vlado in tako popeljati državo iz krize. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Naša moč je v vsakodnevnih naporih matere, žene, gospodinje, ki se trudi spraviti skupaj začetek in konec meseca brez 20-odstotnega primanjkljaja v družinskem proračunu.

Janez Janša

"Kaj je nastalo iz naše države?" se je vprašal Janša.

"Rekordno število ljudi je brez dela. 20 centov od vsakega evra si sposodimo. Kriminal se skriva v predalih sodišč. Nazadujemo," je v svojem nagovoru uvodoma povedal predsednik SDS-a Janez Janša. Kot je dejal, so nekateri pred štirimi leti pred zadnjimi volitvami ponujali Sloveniji vse, pri tem pa so zavrnili sodelovanje z SDS-om, pozneje pa, kot pravi Janša, tudi vse zaigrali.

Janša: SDS je edini res pripravljen na čas po volitvah
Prepričan je, da Slovenija potrebuje predvsem zavedanje, kaj je njena resnična moč. Po njegovem mnenju je ta moč Slovenije med drugim v podjetnikih, ki vztrajajo kljub krizi, in v ponosu ter dostojanstvu delavcev, ki raje delajo za minimalno plačo, kot da bi bili na zavodu za zaposlovanje, kjer bi dobivali le malenkost nižje nadomestilo.

Poudaril je, da se mora vsaka stranka, ki bo sodelovala na volitvah, vprašati, ali je del rešitve ali pa del bodočega problema. Ob tem je dodal, da je bila SDS del rešitve tako ob osamosvojitvi kot tudi pozneje. Zatrdil je, da je SDS edina politična sila, ki je programsko, operativno in strokovno res pripravljena za čas po volitvah in je zato, kot pravi, tudi pametna rešitev za slovensko prihodnost.

Zver za MMC: SDS je favorit
Boris Popovič
je še pred začetkom konvencije za MMC zatrdil, da sam ne bo kandidiral za poslanca, bo pa njegova stranka Avion na volitvah sodelovala z SDS-om. Kot pravi, gre za skupen nastop strank v nekaterih Obalnih okrajih. Člani stranke Avion bodo kandidirali na listi SDS-a v dveh okrajih v Kopru, Izoli in Piranu.

Milan Zver je pred konvencijo poudaril, da je SDS favorit na teh volitvah, ki so po njegovem mnenju najpomembnejše po letu 1990. "Predvsem, ker je stranka stabilna. Rasla je dolga leta. Dolgo časa smo pripravljali program, kako potegniti Slovenijo iz krize. Imamo preverjeno kadrovsko ekipo, tako da imamo vse tisto, kar bi volivec potreboval, da se volivec odloči za," je prepričan Zver.

Lovro Šturm pa je povedal, da Slovenija, "moja domovina," ne more preživeti, če ne zagotavlja pravičnosti in enakosti vsem svojim prebivalcem v vseh regijah. Za to se po njegovem mnenju zavzema SDS.

Na listi SDS-a tudi brat predsednika države Vitoslav Türk
SDS je na konvenciji stranke na Brdu pri Kranju sicer predstavil program in kandidate za volitve v DZ ter mednarodno in domačo podporo stranki.

Na kandidatni listi SDS-a bo 88 imen, od tega nekaj znanih obrazov, med njimi Žiga Turk, Elda Viler, Dragutin Mate, Stojan Auer, Katja Šoba, Andrej Šircelj, Dimitrij Rupel, Andreja Valič, Marko Pogačnik, Andrej Rahten, Romana Jordan Cizelj, Vitoslav Türk, Gregor Pivec, Zofija Mazej Kukovič, Franci Matoz, Milan Zver in Helena Neudauer, kandidirati pa ne nameravata več France Cukjati in Aleksander Zorn. Med kandidati bo 32 žensk, devet doktorjev znanosti, 14 magistrov znanosti, 33 kandidatov z visokošolsko izobrazbo in devet z višjo izobrazbo, je še povedal Janša.

Med kandidati je tudi odvetnik Franci Matoz, ki bo kandidiral za Bežigradom. "Stranka SDS ima trenutno najboljši program in je edina sposobna v tem trenutku prevzeti vlado in tako popeljati državo iz krize," je pred začetkom konvencije dejal Matoz.

Navzoča tudi Pöttering in Gruevski
Na dogodku sta navzoča tudi makedonski premier Nikola Gruevski in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering. Gruevski je zbranim na konvenciji v slovenskem jeziku povedal, da je vesel, ker lahko pozdravi ljudi, ki bodo oblikovali novo slovensko vlado, "ki bo vodila Slovenijo in celotno regijo v boljšo in lepšo prihodnost". Dejal je, da je lahko Slovenija s človekom, kot je Janez Janša, prepričana, da je na pravi poti.

Pöttering pa je izpostavil, da je z Janšem v času slovenskega vodenja EU-ja odlično sodeloval. Prepričan je, da bi v dobro Slovenije moral postati premier prav Janša.

SDS podprli tudi Barroso, Merklova in Berlusconi
Podporo SDS-u in Janezu Janši so poleg omenjenih že izrazili predsednik Evropske komisije Juan Manuel Barroso, nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik italijanske vlade Silvio Berlusconi, avstrijski vicekancler Michael Spindelegger in številni drugi.

Med znanimi slovenskimi obrazi smo na konvenciji lahko videli tudi športnika Primoža Kozmusa, ki je dejal, da ima SDS v Janezu Janši izrednega vodjo. Dodal je, da ima Janša vso njegovo spoštovanje in da gre SDS na volitve s stranko, ki se je že izkazala.

Imam tremo kot pred olimpijskim finalom, kar je dober znak, ker sem takrat zmagal.

Primož Kozmus

Vsem vam in celi Sloveniji želim miren in ugoden polet.

Boris Popovič, ustanovitelj stranke Avion

Naša moč je v vsakodnevnih naporih matere, žene, gospodinje, ki se trudi spraviti skupaj začetek in konec meseca brez 20-odstotnega primanjkljaja v družinskem proračunu.

Janez Janša