Novinarske konference se udeležil tudi predsednik SMS-a - Zelenih Darko Krajnc. Foto: BoBo
Novinarske konference se udeležil tudi predsednik SMS-a - Zelenih Darko Krajnc. Foto: BoBo

Predsednik stranke SMS - Zeleni Darko Krajnc je še povedal, da je bil boj proti korupciji v predvolilni kampanji premalo obravnavan, je pa po njegovih besedah ena od temeljnih točk stranke in njenega programa.

"V Sloveniji se soočamo s sistemsko korupcijo, imamo problem nedotakljivih elit, ki so nam ugrabile državo," je prepričan Krajnc, ki dodaja, da je to vidno na več ravneh. Kot tipičen primer pa izpostavlja projekt TEŠ 6, kjer nekdo "pove, da bo šel v projekt, čeprav se s tem tudi država ne strinja in se namerno sredstva porabi in nakazuje, da se s pritiskom projekt želi izvesti".

"Treba bo narediti red"
Korupcija je po mnenju Krajnca tudi razlog za revščino, saj "se veliko sredstev izgubi, zdaj pa se govori, da bi bilo potrebno varčevati pri ljudeh, delavcih, elite si želijo skregati delavce v javni upravi z delavci v realnem sektorju - na ta račun pa potem sami naprej vladajo". Prepričan je tudi, da se veliko denarja izgubi pri netransparentnih javnih razpisih, pri projektih, kjer se "veliko aneksira in porablja 3- do 5-kratna vrednost". Ob tem dodaja, da epilogov ni in nihče ne odgovarja, "imamo pa kup afer in skoraj vsi predsedniki parlamentarnih strank so v aferah".

"Treba bo narediti red. Red bomo naredili, če bomo zamejili korupcijo, odtekanje denarja iz tega lonca, ki pušča. Samo dajanje v lonec ne bo prineslo rešitve, če ne bomo imunskega sistema države popravili," je zatrdil. Po njegovih besedah pa je to delujoča pravna država, ki "rabi kakovostno zakonodajo in njeno izvajanje".

"Ključno je kadrovanje"
Bojan Dobovšek
s fakultete za varnostne vede je pojasnil, da gre v Sloveniji za ugrabitev države s strani elit "v smislu, da elite v prvi fazi preko kadrovanja obvladujejo državne institucije". Prepričan je namreč, da je kadrovanje ključno za obvladovanje državnih institucij. Kot drug ključni element je Dobovšek izpostavil to, da državne instiucije, ki bi morale kreirati zakonodajo, tega ne delajo, ampak "se vsa zakonodaja kreira zunaj državnih institucij za denar, ki je namenjen državni upravi. Te zunanje institucije pa potem zakone tudi razlagajo in poznajo napake teh zakonov in jih izkoriščajo v naslednjih postopkih".

"Problem je, da so si elite podredile državne institucije, same napisale zakonodajo, ki odgovarja tem neformalnim mrežam, da kujejo dobičke, da zavedni Slovenci denar transferirajo v tujino in se potem ta denar vrača za nakup podcenjenih podjetij, ki so jih sami spravili v stečaj," je povzel Dobovšek. Po njegovih besedah ne gre za to, da bi se delovna mesta omejevalo ali zmanjševalo, ampak kot ključno za boj proti korupciji izpostavlja močne državne institucije.

Proti odpravi trajnega sodniškega mandata
"Od politike pričakujemo, da se ukvarja s politiko. Politične stranke naj zavzamejo parlament in naj se zakoni sprejemajo v parlamentu. Samo vlado pa naj pustijo delovati strokovno," še predlaga Dobovšek, ki pa kritično opredelujeje do odprave trajnega sodniškega mandata. "Politične elite si skušajo podrediti še sodno vejo oblasti preko odprave trajnega mandata, preko nespoštovanja odločb sodišča in vseh organov," pojasnjuje.

Dobovšek je prepričan, da je pravna država "spoštovanje vseh odločb državnih institucij, državnih uradov, agencij in ostalih". Politiki je po njegovih besedah v zadnjih letih uspelo, da teh odločb ne spoštuje in išče rešitev na sodišču. "Politiki se za vsako stvar tožijo in tako dajejo zgled ljudem, naj se tožijo," je sklenil.