Novakova se je sestala z Zoranom Jankovićem. Foto: BoBo
Novakova se je sestala z Zoranom Jankovićem. Foto: BoBo
Janković se je sestal z NSi-jem
Nadaljujejo se koalicijska pogajanja

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je po sestanku s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem povedala, da je razprava potekala predvsem o programih in vrednotah.

"V NSi-ju želimo konstruktivno sodelovati"
"Pri programu smo ugotovili, da se o nekaterih stvareh zelo strinjamo, tudi o nujnosti reform. Pri vrednotah nismo mogli biti enotni, da imamo vsi podobne. Nekatere vrednote imamo podobne, pri drugih pa dvomimo drug o drugem. Načeloma smo se dogovorili, da bomo nadaljevali pogovore tudi v primeru, da bo Janković sestavil vlado. V NSi-ju želimo konstruktivno sodelovati v tistih točkah, ki so za Slovenijo pomembne. Za zdaj ostajamo pri svojem, da ne gremo v vladno koalicijo," je zatrdila.

Novakova je pojasnila, da je Janković povabil NSi h koalicijskemu sodelovanju, saj naj bi si želel široke koalicije, vendar v NSi-ju za zdaj vztrajajo pri svojem. Menijo, da njihovega vstopa v koalicijo tudi volivci ne bi sprejeli najbolje, saj bi v njihovih očeh izpadli nekredibilni.

Kot je dejala, imata NSi in Pozitivna Slovenija v programskem smislu različne poglede na umik države iz gospodarstva in na dvig DDV-ja, več skupnih točk pa so našli pri stališču do zadolževanja države. Pri vrednotah pa ima NSi pomisleke predvsem glede poslovanja podjetij, ki so, kot pravi Novakova, v lasti Zorana Jankovića, in o preostalih zadevah, o katerih poročajo mediji.

"Janković misli, da imamo podobne vrednote"
Janković naj bi sicer zatrdil, da gre za natolcevanja, vendar v NSi-ju v to niso tako prepričani. "On sicer misli, da imamo podobne vrednote, mi pa mislimo, da se v vsem ne ujemamo," je izpostavila.

Matej Tonin je še dodal, da so Jankoviću predlagali, naj razmisli tudi o Partnerstvu za razvoj, da bi tako poleg koalicije v razprave o prihodnosti Slovenije vključeval tudi opozicijo.

Janković se je sestal z NSi-jem
Nadaljujejo se koalicijska pogajanja