Radovan Cerjak (NSi) je poudaril, da se v stranki zavzemajo za trajni mandat sodnikov. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Radovan Cerjak (NSi) je poudaril, da se v stranki zavzemajo za trajni mandat sodnikov. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Cerjak je novinarjem pojasnil, da v stranki menijo, da stanje v pravosodju ni najboljše in da v Sloveniji pred zakonom niso vsi enaki: "Obstajajo državljani A, za katere se zakonska določila razlaga na drugačen način kot za državljane B." Po njegovih besedah je bilo to najbolj očitno pri aferi z bulmastifi.

Trajni mandat sodnikov
Nova Slovenija (NSi) se zavzema za ohranitev trajnega mandata sodnikov, saj menijo, da je to "civilizacijska pridobitev, ki jo imajo povsod po Evropi." Ukinitev trajnega mandata bi po mnenju stranke pomenila vrnitev v komunizem, kjer so bili sodniki voljeni vsakih osem let.

Ne zagovarjajo pa absolutnega trajnega mandata, ampak se zavzemajo za učinkovit nadzor nad sodniki in uvedbo sankcij proti sodnikom, ki dela ne bi opravljali v skladu z zakonskimi določbami in časovnimi okviri.

Prav tako so prepričani, da je zaradi trajnega mandata treba uvesti daljšo poskusno dobo pred imenovanjem v trajni mandat. "Tisti, ki poskusne dobe ne bi prestali, ne bi mogli kandidirati za trajni mandat," pojasnjujejo.

"Finančna neodvisnost"
V NSi-ju so prepričani, da bi moralo biti sodstvo vsaj delno neodvisno od proračuna. To bi zagotovili tako, da bi se del sodnih taks vrnil sodstvu, ki bi s tem denarjem lahko prosto razpolagalo znotraj zakonsko določenih okvirov, kar po Cerjakovih besedah ne pomeni, da bi si lahko sodniki s tem denarjem sami višali plače.

Razbremenitve sodnikov
Cerjak je poudaril, da je treba sodnike razbremeniti administriranja, kar je po njihovem mnenju mogoče doseči s spremembo procesne zakonodaje, da bodo sodniki razsojali, druge stvari pa bi delalo sodno osebje, strokovni sodelavci in drugi. Omenil je vabljenje prič in izvedencev na obravnave, kar po njegovem mnenju ne bi smelo biti delo sodnika.

Reorganizacija tožilstva
"Želimo ukiniti fazo preiskave," je zatrdil Cerjak in pojasnil: "Kazenski postopek se spremeni tako, da tožilec od začetka do konca vodi kazenski postopek." To bi po prepričanju stranke močno skrajšalo postopke. Prav tako trdijo, da je treba sume najhujšega, kaznivega, gospodarskega kriminala in korupcije obravnavati prednostno.

"Poveličevanje fašizma, nacizma in komunizma mora biti kaznivo"
V stranki so prepričani, da je treba prekiniti s preteklostjo, kar je po njihovem mnenju mogoče samo, če se uzakoni prepoved poveličevanja nacističnih, fašističnih in komunističnih simbolov, kot so to storili Nemci.

Na vprašanje MMC-ja, ali v NSi-ju menijo, da je to mogoče doseči že v prihajajočem mandatu, je Cerjak povedal, da je mogoče, če bo ustrezna večina in če bodo nekatere stranke spoznale, da je treba prekiniti tudi komunistično preteklost, ki prav tako deli Slovence.