Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije Janez Stanovnik je pred nekaj tedni na ljubljanskem magistratu podprl kandidaturo župana Zorana Jankovića. Foto: Aleš Nanut
Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije Janez Stanovnik je pred nekaj tedni na ljubljanskem magistratu podprl kandidaturo župana Zorana Jankovića. Foto: Aleš Nanut
Franc Križanič
Stanovnik je zatrdil, da ga Križanič ni želel prepričati, naj namesto Jankovića podpre SD. Foto: BoBo

Stanovnik je za MMC dejal, da zveza borcev prepušča članom, da se na volitvah odločajo po svoji vesti. Glede sestanka s Križaničem, ki opravlje tekoče posle finančnega ministra, je pojasnil, da mu je Križanič na srečanju predal statistično gradivo o delovanju vlade, ki bo, kot pravi Stanovnik, zanj zelo koristno za orientacijo pri njegovem delu predsednika Združenja borcev za ohranjanje vrednot NOB-ja.

"Križanič ve, da podpiram Jankovića"
Na vprašanje, ali ga je morebiti želel Križanič prepričati o podpori SD-ju, pa je Stanovnik odgovoril, da o tem nista spregovorila niti besedice. "Križanič ve, da podpiram Jankovića," je še zatrdil.

Stanovnik, ki je pred nekaj tedni na ljubljanskem magistratu podprl kandidaturo župana Zorana Jankovića, je napisal pismo, ki zdaj po borčevski mreži roma k 47 tisoč članom borčevske organizacije, poroča spletni portal Slovenskih novic. V njem je Stanovnik zapisal, da je "pred nami naloga, da izvolimo zakonodajno telo in iz njega izvirajočo oblast, ki bo vodila našo nacionalno ladjo po viharnih morjih svetovne krize ..."

"Preklet naj bo obrekovalec!"
Na vprašanje, koga bomo volili, Stanovnik v pismo odgovarja: "Pokončne sposobne domoljube, ki korist naroda postavljajo pred lastni interes. Pokončne ljudi, ki spoštujejo vrednote NOB.. (...) Ljudi dejanj, ne samo besed." Po besedah predsednika zveze borcev se je umazana kampanja že začela. "V svetih knjigah je zapisano: "Preklet naj bo obrekovalec, pa tudi tisti, ki obrekovalca posluša," je opozoril borce.

V pismu je Stanovnik nasprotuje umiku države iz gospodarstva. "Svobodni trg brez državne regulative vodi v nebovpijoče krivice globalne ureditve," je poudaril. Tisti, ki zagovarjajo čim manj države, so po besedah predsednika zveze borcev demagogi.

Stanovnik za obdavčitev goriva
Po Stanovnikovem mnenju moramo prezadolženost reševati z učinkovitostjo, "ne pa "varčevanjem", ki duši povpraševanje in gospodarski razvoj". Stanovnik se je zavzel tudi za progresivno obdavčitev, prav tako mora biti luksuz obdavčen in omejen, obdavčitev goriva naj spodbudi povečanje javnega prevoza.

Prvi med borci tudi nasprotuje privatizaciji, pri čemer omenja primer t. i. tajkunov. Kot pravi, je pravilo sedanjega globalnega kapitalizma "dobički so zasebni, izgube pa javne". "Za banke so se takoj našle stotine milijarde evrov, za brezposelne in lačne pa ni denarja," je še zapisal Stanovnik.