Gregor Golobič meni, da je
Gregor Golobič meni, da je "stranka Zares takšne narave, profila in nepopustljivosti, ki je nujno potrebna v novem parlamentu". Foto: BoBo
• 2004–2008: januarja 2007 šest poslancev LDS-a odide med nepovezane poslance in ustanovijo Združenje Zares
• 2008–2011: 6 poslancev ob koncu mandata
Zares
Zares se je na zadnji konvenciji iz Zares - nova politika preimenoval v Zares - socialno liberalni. Foto: BoBo

V ospredje je treba postaviti tiste, ki so bili do zdaj zapostavljeni.

Gregor Golobič

Zares je bil ustanovljen 6. oktobra 2007. Predhodnik stranke je bilo Združenje za novo politiko - Zares. Za predsednika stranke je bil na ustanovni konvenciji izvoljen nekdanji generalni sekretar LDS-a Gregor Golobič, ki jo vodi tudi zdaj.

Bili so razočarani nad politiko LDS-a
Med začetniki stranke je bilo tudi šest nekdanjih poslancev LDS-a, ki so januarja 2007 izstopili iz poslanske skupine LDS-a - Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Davorin Terčon, Alojz Posedel, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem. Kasneje so ustanovili samostojno poslansko skupino nepovezanih poslancev in združenje Zares, ki je bilo osnova za konstitucijo nove stranke.

Novo stranko, ki naj bi predstavljala alternativo vsem že uveljavljenim političnim strankam, so zasnovali, ker so bili razočarani nad politiko LDS-a.

Ob ustanovitvi stranke je Golobič napovedal, da stranko čaka težka pot, pri čemer je mogoč tudi kak zdrs. V osnutku programske izjave pa so zapisali, da novo stranko ustanavljajo zato, ker čutijo, da želijo in zmorejo več, kot je bilo narejeno do danes.

Decembra 2007 se je Zaresu pridružila stranka Aktivna Slovenija Francija Keka. Stranka je sodelovala na volitvah v državni zbor leta 2008 in skupaj z SD-jem, LDS-om in DeSUS-om oblikovala vladno koalicijo, iz katere so predčasno izstopili.

Golobič: Vera ni nič manjša
Predsednik Zaresa je pred tokratnimi volitvami dejal, da stranka ne bi šla na volitve brez vere, da lahko pridejo v parlament in da ta vera ni nič manjša kot pred tremi leti, "ko nam tudi niso prerokovali posebnega rezultata".

Stranka bo šla na predčasne volitve z manifestom za odgovorno ekonomijo, ki je nadgradnja programa stranke iz leta 2008.

V ospredju programa ni interes finančnih institucij, v ospredju ni interes tistih, ki so privedli Slovenijo v krizo, je dejal Golobič. "Treba je okrepiti investicije, vlaganja v ljudi, v izobraževanje, znanost, raziskave, in da bo na ta način mogoče ustvariti več in to več potem tudi pravično porazdeliti," je pojasnil.

"Tako, kot je, ne more več iti naprej"
Poudaril je, da daje stranka s svojim programom jasno sporočilo, da tako, kot je, ne more iti več naprej. "V ospredje je treba postaviti tise, ki so bili do zdaj zapostavljeni," je zatrdil.

V stranki so prepričani, da finančna konsolidacija ne sme biti pomembnejša od obnove gospodarske aktivnosti, bančni sistem pa ne sme biti pomembnejši od realnega gospodarstva.

Med letoma 2013 in 2018 bi po prepričanju Zaresa morali dvigniti gospodarsko aktivnost z naložbami v znanje ljudi, realno gospodarstvo in infrastrukturo.

Do denarja za naložbe pa bi prišli s štirimi ukrepi. Dvignili bi zgornjo mejo DDV-ja do dve odstotni točki, pri čemer bi spodnja ostala ista, prodali bi NLB, uzakonili bi stanovanjske kreditne sheme za mlade, na podlagi državnih obveznic, denar pa bi morali aktivno črpati iz finančne perspektive EU-ja.

• 2004–2008: januarja 2007 šest poslancev LDS-a odide med nepovezane poslance in ustanovijo Združenje Zares
• 2008–2011: 6 poslancev ob koncu mandata

V ospredje je treba postaviti tiste, ki so bili do zdaj zapostavljeni.

Gregor Golobič