"Do zdaj nam je uspelo naš program predstaviti v 18 sekundah, polovica slovenskih medijev pa ni niti evidentirala, da Zeleni Slovenije kandidiramo na teh volitvah, da imamo program in to program, za rešitev Slovenije," pravijo v stranki. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav je stranka v vseh volilnih enotah oddala kandidatne liste, jim je volilna komisija listo za 3. volilno enoto zavrnila, vrhovno sodišče pa je odločitev potrdilo. Zeleni Slovenije so tako izpadli iz nabora strank, ki kandidirajo po celotni državi in imajo tudi pravico do nastopa v predvolinih soočenjih na RTV Slovenija.

"Imamo več žensk, kot določa zakon"
Prepričani so, da se jim je zgodila krivica in da jim bo s pritožbami uspelo spremeniti odločitev volilne komisije. "Zeleni Slovenije imamo več žensk med kandidati, kot določa zakon. Verjeli smo, da imamo prav in da nismo storili napake," je pred stavbo RTV-ja, kjer so pripravili novinarsko konferenco, povedal predsednik stranke Vlado Čuš. Poudaril je tudi, da so volilne komisije ob enakih dilemah odločale na različne načine.

"Zeleni Slovenije kandidiramo, smo tukaj in imamo program, s katerim želimo državo povrniti ljudstvu," sicer zatrjujejo v stranki. Po njihovem mnenju je namreč Slovenija ugrabljena, na volitvah pa bo priložnost, da jo volivci spet vzamejo v svoje roke.

V ustavo bi zapisali pravico do čiste vode
Napovedujejo tehnološko modernizacijo gospodarstva in spodbuditev razvoja zelenih tehnologij in zelenih delovnih mest. V ustavo bi vnesli pravico do zdrave, pitne vode in verjamejo, da mora država svoje naravne vire obdržati v svoji posesti.

Zagotovili bi pokojnine, ki pokrijejo osnovne življenjske stroške, začetna plača delavcev pa ne sme biti nižja od 720 evrov. V programu imajo tudi spremembo medijskega zakona, s katerim želijo podpreti utrjevanje demokracije v državi in odpraviti nepravične blokade pri volilnih soočenjih.