Volilni molk velja do zaprtja volišč ob 19. uri Foto: MMC RTV SLO
Volilni molk velja do zaprtja volišč ob 19. uri Foto: MMC RTV SLO

Kot so sporočili z MNZ-ja, se večina današnjih domnevnih kršitev nanaša na razpečevanje volilnih gradiv. Največ kršitev je bilo na območju Ljubljane z okolico.

48 prijav se nanaša na razpečevanje volilnega materiala, 9 na kršitve prek interneta, v 12 primerih naj bi šlo za agitacijo, 8 se jih nanaša na trganje ali poškodovanje plakatov, dva primera na prelepljanje plakatov, 42 na lepljenje novih plakatov. 22 primerov se nanaša na objave na javna glasila in druga sredstva javnega obveščanja.

Po območjih je bilo 49 prijav v Ljubljani z okolico, 38 na Štajerskem, 15 na Primorskem, 10 na Dolenjskem, 12 na Gorenjskem, 5 v Prekmurju in eno na Koroškem, za dva klica pa ne vedo, na kateri del Slovenije se nanašata.

Med volilnim molkom, ki velja do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri, je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega izmed kandidatov ali političnih strank. Državljani lahko podatke o kršitvah volilnega molka sporočajo ministrstvu za notranje zadeve, in sicer na telefonski številki 080 21 13.