Državna volilna komisija je uradne izide volitev razglasila v petek. Foto: MMC RTV SLO
Državna volilna komisija je uradne izide volitev razglasila v petek. Foto: MMC RTV SLO

Uporabnike MMC-jevega multimedijskega portala smo pozvali, naj napovedo volilne izide za prve tri stranke na eno decimalno mesto natančno. Volilne napovedi smo zbirali do začetka volilnega molka, tistih, ki so prišle pozneje, pa nismo upoštevali.

Med vsemi prispelimi napovedmi, ki jih je bilo več kot 100, smo izbrali tri tiste, ki so najnatančneje napovedali prvo, drugo in tretje mesto strank na volitvah. Naj spomnimo, da je SD na volitvah zbral 30,45 odstotka glasov, SDS 29,26 odstotka glasov, Zares pa 9,37 odstotka glasov.

Najbolje sta se odrezala Jože Drobnič, ki je napovedal, da bo SDS prejel 29,3 odstotka glasov, in Fredi Mujdrica, ki je svojo napoved poslal že konec avgusta. Napovedal je, da bo Zares prejel 9,3 odstotka glasov. Pri napovedih volilnega izida SD-ja uporabniki niste bili tako natančni, najbližji rezultat je napovedala Tina Trček, ki je zapisala, da bo SD prejel 33 odstotkov glasov.

Precej uporabnikov je sicer napovedalo, da bo Zares dosegel okoli devet odstotkov, veliko pa jih je tudi predvidevalo, da bo SDS prejel 29, 29,5 ali 29,8 odstotka glasov.

Naj dodamo, da smo upoštevali le tista sporočila, ki so vsebovala napovedi za najmanj (prve) tri stranke.