Financiranje kampanje mora biti pregledno, izvedeno prek enega transakcijskega računa. Foto: Reuters
Financiranje kampanje mora biti pregledno, izvedeno prek enega transakcijskega računa. Foto: Reuters


Organizator volilne kampanje mora najpozneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah odpreti poseben transakcijski račun, na katerem mora zbrati vsa sredstva za financiranje kampanje in z njega poravnati vse stroške. Rok za odprtje računa se bo torej iztekel danes, v vsakem primeru pa morajo organizatorji odpreti račune, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Podatke o transakcijskem računu ter organizatorju kampanje morajo kandidati za poslance državni volilni komisiji (DVK) predložiti najpozneje 3. maja, ko se bo iztekel tudi rok za vložitev kandidatnih list.

Kandidate za poslance sicer lahko predlagajo politične stranke in volivci. Politična stranka lahko vloži listo kandidatov v vsaki volilni enoti, če jo podprejo najmanj trije poslanci oziroma v posamezni volilni enoti s podpisi najmanj 50 članov stranke, ki imajo stalno prebivališče v volilni enoti. Stranke kandidatne liste lahko vložijo tudi s podporo nečlanov, a v tem primeru potrebujejo podpise najmanj sto volivcev s stalnim prebivališčem v volilni enoti.

Če pa želi kandidatno listo vložiti skupina volivcev, mora njeno kandidatno listo v posamezni volilni enoti s podpisi podpreti najmanj tisoč volivcev s stalnim prebivališčem v tej enoti.

Volitve bodo 3. junija
Kandidature je sicer mogoče vlagati od ponedeljka, ko so začeli teči roki za izvedbo volitev. Te je predsednik republike v soboto razpisal za 3. junij.

Končni seznam kandidatnih list na letošnjih državnozborskih volitvah se bo oblikoval kmalu, je pa nastop na volitvah, še preden je predsednik republike Borut Pahor podpisal odlok o njihovem razpisu, napovedalo več kot 20 strank. V boj za volilne glasove se bodo podale številne uveljavljene in tudi nove stranke.