Levi trojček se bo, čeprav je bil sestanek napovedan za danes, sešel šele prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO
Levi trojček se bo, čeprav je bil sestanek napovedan za danes, sešel šele prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Najverjetnejši mandatar Borut Pahor, si na pogajanjih o koaliciji želi tudi DeSUS. Foto: EPA

Pri nastajanju osnutka koalicijske pogodbe sodelujejo ministrski kandidati Socialnih demokratov, končno besedilo, ki naj bi ga ponudili koalicijskima partnerjema Zaresu in LDS-u, pa oblikuje ožja skupina, ki jo sestavljajo Mitja Gaspari, Tone Rop, Miran Potrč, Igor Lukšič in Miloš Pavlica.

Kot poroča Radio Slovenija, naj bi bil osnutek pripravljen v začetku prihodnjega tedna, ko se bo tudi sešlo vodstvo vseh treh strank t. i. levega trojčka. Najverjetnejši mandatar Borut Pahor je sicer večkrat izrazil željo, da bi bila zaradi enakih izhodiščnih možnosti v pogovore o oblikovanju pogodbe oziroma sestavi koalicije že od začetka vključena tudi četrta potencialna partnerica, stranka DeSUS.

V DeSUS-u sicer pravijo, da čakajo na osnutek koalicijske pogodbe, ki bo morala ustrezati njihovim programskim usmeritvam, sicer bodo zahtevali popravke, medtem ko se o konkretnih kadrovskih zahtevah do zdaj še niso pogovarjali.

SLS o koaliciji naslednji teden
O morebitnem sodelovanju SLS-a v koaliciji do zasedanja sveta te stranke (predvidoma prihodnji teden) ne bo jasno prav nič. Končno odločitev o morebitnem vstopu v koalicijo, za katerega sicer SLS ni prejel še nobenega uradnega vabila, bo sicer sprejel šele glavni odbor stranke, ki naj bi se sešel še teden dni pozneje.

NSi pripravlja klavzuro
Po porazu na volitvah pa v petek Nova Slovenija pripravlja klavzuro, ki bo zaprta za javnost, o zaključkih, sprejetih na njej, pa bodo po koncu obvestili javnost.