Če ne dobijo vabila za oblikovanje koalicije, je stranka DeSUS po mnenju njenega predsednika pripravljena iti v opozicijo. Foto: MMC RTV SLO
Če ne dobijo vabila za oblikovanje koalicije, je stranka DeSUS po mnenju njenega predsednika pripravljena iti v opozicijo. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS želi v koalicijo

Člani DeSUS-a, ki so na nedeljskih parlamentarnih volitvah dobili poslanski mandat, so se prvič sestali s predsednikom svoje stranke Erjavcem, ki pravi, da je bilo prvo srečanje konstruktivno, saj je stranka notranje enotna. Dogovorili so se za smernice, katerim naj stranka sledi pri pogajanjih za vstop v levosrednisko koalicijo, čeprav Erjavec poudarja, da še ni prejel uradnega vabila od predsednika SD-ja Boruta Pahorja.

Prepričani so, da levi trojček potrebuje trdno vlado in "stranka DeSUS jim to lahko ponudi." Erjavec je napovedal, da bo srečanje med njim in Pahorjem v petek, pri oblikovanju koalicijske pogodbe pa ne pričakuje težav, saj so si stranke med seboj "programsko sorodne".

O kadrovskih zadevah se po besedah Erjavca še niso pogovarjali, so pa postavili zahtevo, da si želijo eno ministrsko mesto več od najmanjše koalicijske stranke. Na vprašanje, ali si želi ministrstvo za obrambo, je dejal, da še mora končati določene projekte.

DeSUS gre le v levo koalicijo
"Ne glede na to, če pride do sprememb tudi pri številu sedežev med obema strankama, smo se odločili podpreti levosredinsko koalicijo, ker je ta koalicija na volitvah dobila največjo podporo," Erjavec zatrjuje ob zahtevah SDS-a po vnovičnem štetju glasov na posameznih voliščih, zdi pa se mu prav, da se zadeve razčistijo.

Poslanec DeSUS-a Franc Žnidaršič je zahtevo SDS-a komentiral z besedami, da "ni prvič, da komplicirajo". Po njegovem mnenju lahko dobijo še tri mandate, pa ne bo pomagalo, saj nekateri v stranki zagotovo ne bi "šli na drugo stran".

Vili Rezman je dejal, da podpira predsednika stranke v tem, da postane minister. Želi si, da bi bil minister na resorju, ki vsebinsko sodi k stranki, kar naj bi bili ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter ministrstvo za zdravstvo.

DeSUS želi v koalicijo