Foto:
Foto:
Kako kažejo zadnje ankete?

Slovenska demokratska stranka bi, če bi bile volitve to nedeljo, dobila 20,3 odstotka glasov, medtem ko bi Socialni demokrati dobili 16 odstotkov. Zanimiv pa je podatek, da bi tretjeuvrščeni SNS dobil le 4,8 odstotka, kar bi komaj zadostovalo za vstop v parlament.

Drugi pod štirimi odstotki
Četrtouvrščeni Zares bi zbral le 3,7 odstotka, LDS pa še odstotek manj. Šesti bi bil DeSUS z 2,5 odstotka, NSi pa bi zbral dva odstotka. SLS-u bi volilvci oddali le 1,1 odstotka vseh glasov, Lipi pa 0,3.
Ob tem je treba dodati, da je še veliko neopredeljenih, kar četrtina vprašanih, pet odstotkov ni želelo povedati, koga bi volilo, 16 odstotkov pa jih na volitve ne namerava.

Vprašanje sociale najpomembnejša tema
Na vprašanje, katere bodo glavne teme volitev, so vprašani na prvo mesto postavili socialo (16 %), nato večje plače in pokojnine, dvig življenjskega standarda, gospodarstvo in brezposelnost. Sledijo boj proti gospodarskemu kriminalu, inflacija in korupcija.

Najboljši je prometni minister
Vprašani so ocenili tudi delo ministrov, najbolj pohvaljena pa sta bila Radovan Žerjav in Gregor Virant. Prvi je dobil 22,6 odstotka podpore, drugi pa 19,7. Z 8,6 odstotka sledi Milan Zver.

Zadnja tema je bila tudi precej aktualna - ali bi morala elektropodjetja gospodinjstvom, ki so od januarja tega leta za električno energijo plačala preveč, vrniti denar. Kar slabih 91 odstotkov jih meni, da bi se to moralo zgoditi, z "ne" pa je odgovorilo le pet odstotkov vprašanih.

Telefonsko anketo je Interstat po naročilu RTVS na vzorcu 709 ljudi izvedel med 25. in 28. avgustom.

S. Z.

Kako kažejo zadnje ankete?