Program, ki ponuja alternativo zdajšnji vladi, so pripravljali zadnje pol leta. Foto: MMC RTV SLO
Program, ki ponuja alternativo zdajšnji vladi, so pripravljali zadnje pol leta. Foto: MMC RTV SLO
LDS sprejel nov program
Gulič za MMC: Program je odprt
Nagovor Aleša Zalarja
Kresalova o programu LDS-a

V nagovoru zbranim na kongresu v Grand hotelu Union je prvakinja stranke Katarina Kresal dejala, da LDS ponuja "učinkovito in konkretno vizijo družbe prihodnosti, jasno alternativo aktualni politični opciji in neobetavni stagnaciji".

"Naredimo vse, da bo naš program res prihodnost Slovenije, mlade in pogumne, ustvarjalne in drzne, pravne in pravične države, naše drage Slovenije."
Katarina Kresal

Kresal: Naš program vre od dobrih idej
"Naš program kar vre od dobrih idej in konkretnih ukrepov in zato smo danes tukaj, da to jasno povemo vsej slovenski javnosti, ki ima dovolj sovražnih besed in nizkih udarcev," je pojasnila Kresalova. Glavni zavezi sta po njenih besedah socialno pravična družba in jasna vizija prihodnjega razvoja.

Čeprav je stranka preživela viharno obdobje, ima dobre ljudi, ki gledajo naprej, si upajo z vsakim vzpostaviti dialog in so zato tudi sposobni sesti za mizo z drugimi opozicijskimi partnerji. Vedo namreč, da nihče ne more vladati sam, pravi Kresalova.

"Država ni za to, da se jo malikuje, ampak za to, da lajša vsakdanje življenje ljudem. Politika ni avtoritarno ukazovanje, ampak postopno iskanje največjega možnega soglasja med svobodnimi, enakopravnimi državljani."
Katarina Kresal

"Za Slovenijo, prijazno do ljudi"
Pred nastopom Kresalove je delegate nagovoril predsednik ljubljanskega mestnega odbora stranke Aleš Zalar, ki je dejal, da se njihov koncept drastično razlikuje od tistega, ki ga ponuja vlada. Podpredsednik LDS-a Slavko Ziherl je menil, da je program pot iz "zatohlosti" v Sloveniji, zgodovinar Jože Pirjevec pa je poudaril, da se bodo zavzemali za Slovenijo, ki bo prijazna do ljudi, ki bo demokratična in svobodna in v kateri ne bo strahu.

Program do leta 2012
"Ker slovenski politiki manjka dolgoročna vizija, je LDS program oblikoval tako, da se v njem zrcali vizija razvoja Slovenije v prihodnjih 10, 15 letih. LDS ponuja jasno in odločno alternativo aktualni oblastni opciji in zastoju v razvoju. Ambicija je zelo drzna: postati ena izmed treh najbolj razvitih držav v Evropi," so poudarili člani LDS-a že pred kongresom.

Konkretni ukrepi za uresničitev ciljev
Ker pa niso dovolj le opozorila, kaj je danes narobe in kako bi moralo biti, je LDS pri pripravi programa naredil še korak naprej in vanj umestil tudi povsem konkretne ukrepe, kako uresničiti zastavljene cilje, trdijo v predkongresni izjavi za javnost.

Vabljeni k ogledu priloženih videov:
-
nagovora Aleša Zalarja in Katarine Kresal
- MMC-jev videointervju z Alešem Guličem.


LDS za blaginjo in jasen sistem vrednot
LDS si je za osnovni cilj postavil "višjo kakovost življenja vsakega posameznika, pri čemer tega ne veže le na gospodarsko blaginjo, temveč posebej vztraja pri načelih pravne države in strpnem vzdušju, naklonjenemu ustvarjalnosti, predvsem pa na ponovni vzpostavitvi jasnega sistema vrednot".

"Svobodomiselnost in ustvarjalnost, iskanje prednosti v razlikah in sodelovanje za boljše rešitve - to so vrednote, na katere stavimo," poudarja predsednica Katarina Kresal.

Na kongresu tudi številna znana imena
Poleg poslancev, strankinega vodstva ter predsednika državnega sveta Blaža Kavčiča, sta se kongresa udeležila tudi evropska poslanca Mojca Drčar Murko in Jelko Kacin, filmski igralec in režiser Branko Đurić Đuro, član skupine Laibach Jani Novak, publicist Igor Vidmar, strokovnjak za odnose z javnostmi Franci Zavrl (agencija Pristop), strokovnjak za raziskovanje javnega mnenja Nikola Damjanić (agencija Ninamedia) idr.

Na kongresu so med drugimi sodelovali solastnik KD Group Matjaž Gantar, ki vodi strankin odbor za gospodarstvo, finančnik Draško Veselinovič, ki v LDS-u vodi odbor za finance ter direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, ki v stranki načeluje odboru za kulturo.

Nekaj utrinkov s kongresa LDS-a je zbral tudi MMC.

B. R./Marjetka Nared

LDS sprejel nov program
Gulič za MMC: Program je odprt
Nagovor Aleša Zalarja
Kresalova o programu LDS-a