Pahor upa na sodelovanje z SDS-om in SNS-om pri pomembnih projektih prihodnje vlade. Foto: EPA
Pahor upa na sodelovanje z SDS-om in SNS-om pri pomembnih projektih prihodnje vlade. Foto: EPA
Levi trojček
Predsedniki strank levega trojčka se bodo sešli v četrtek. Pogovarjali naj bi se o vsebini koalicijske pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Sanader
Po Sanaderjevi čestitki Pahorju sta oba potrdila interes za držav za dobrososedske odnose. Foto: EPA
Začetek koalicijskih sestankov

Pahor pričakuje, da bosta SNS in SDS, če se ne bo izkazalo drugače, v opoziciji, zato bi se z njima rad dogovoril za sodelovanje. Išče namreč možnosti za sodelovanje, ki gre čez meje opozicije in koalicije pri projektih nacionalnega pomena. Pravi, da ga čaka zahteven mandat, ki bo tovrstno sodelovanje tudi zahteval in dodaja, da je politika že pokazala, da ko gre zares, zna stopiti skupaj.

Jelinčič: SNS ostaja v opoziciji
V SNS-u o konkretni vsebini sestanka niso želeli govoriti, je pa Jelinčič še enkrat poudaril, da bo Slovenska nacionalna stranka ostala v opoziciji.

"SNS bo ostala na svojih stališčih kot konstruktivna opozicija. Podpirala bo, kar je dobrega za Slovenijo in njene državljane," je povedal Jelinčič.

Pahor meni, da bo sodelovanje z opozicijo ključno pri urejanju odnosov s sosednjo Hrvaško, o domači politiki pa pravi, da so najbližje koncu pri pripravi zakona o žrtvah vojnega nasilja, saj je dediščina ugodna. Omenil je tudi pripravo zakona o vojnih grobiščih, s čimer bi zaokrožil odgovornost zdajšnje generacije za stvari, ki so se zgodile pred več desetletji.

Pahor pričakuje sodelovanje pri nekaterih projektih
Sodelovanje bi bilo potrebno tudi na področju regionalne politike, preučiti je treba možnost, ali in koliko je pogojev za to, da se v tem mandatu ustanovijo pokrajine, kar pa brez dvotretjinske podpore v parlamentu ni mogoče. Poudaril je tudi pomen reform, ki so strukturne narave, zato je potrebno sodelovanje med opozicijo in koalicijo. Pri morebitnih partnericah pa bo Pahor preverjal tudi priljubljenost nove oblike nekdanjega partnerstva za razvoj.

Prve resnejše pogovore o vsebini koalicijske pogodbe pa je pričakovati že jutri, ko se bo Pahor srečal s predsednikoma LDS-a Katarino Kresal in Zaresa Gregorjem Golobičem. Še pred uskladitvijo vsebine koalicijske pogodbe pa mora trojček poiskati morebitnega skupnega kandidata za predsednika državnega zbora.

Čakajoč na Danila Türka
Kakšna bo vloga stranke v prihodnji koaliciji, bo Zares najverjetneje odločal na četrtkovem kolegiju, predsedstvo SD-ja pa se sestane v petek, a na sestanku ni pričakovati potrditve osnutka koalicijske pogodbe. V teh dneh lahko pričakujemo tudi odziv predsednika republike Danila Türka na izide volitev in seveda njegovo videnje prihodnjega vodenja Slovenije.

Čestitke s hrvaške strani
Pahorju pa je zjutraj v telefonskem pogovoru za zmago čestital hrvaški premier Ivo Sanader. Pahor se je za čestitke zahvalil, oba pa sta potrdila interes obeh držav za dobrososedske odnose.

V prvih odzivih po slovenskih parlamentarnih volitvah je sicer Sanader prejšnji teden izrazil pripravljenost za nadaljevanje dialoga o urejanju odprtih vprašanj s Slovenijo, pri čemer naj bi dobre in razvite odnose sosed že več kot 17 let obremenjeval dolg varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke ter solastniški odnosi v krški Nuklearni elekrtarni.

Začetek koalicijskih sestankov