Predsedniki SD-ja, Zaresa in LDS-a so na sestanku ocenili neuradne rezultate volitev in se pogovorili o nadaljnjem sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO
Predsedniki SD-ja, Zaresa in LDS-a so na sestanku ocenili neuradne rezultate volitev in se pogovorili o nadaljnjem sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor, Gregor Golobič
Prvaki SD-ja, Zaresa in LDS-a si želijo uspešnih pogovorov s tistimi, ki bodo na drugi strani ločnice med opozicijo in koalicijo. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Sestanek se je odvil na naslovu socialnih demokratov. Foto: MMC RTV SLO
Sešel se je levi trojček
Trojček pred novinarji

Pogovor levega trojčka je bil konstruktiven, je dejal prvi mož SD-ja Borut Pahor. Pogovarjali so se o formaliziranju sodelovanja, o kadrovskih spremembah pa ne.

"Vsebino smo postavili pred kadrovske rešitve," je po srečanju z Gregorjem Golobičem (Zares) in Katarino Kresal (LDS) poudaril Pahor, zato o njih ni govoril.

"Želim si čim širšo vlado"
Kot je povedal, si želi oblikovanje politično homogene vlade, "če je le mogoče, čim širše vlade z dovolj široko politično podporo, ki bo hkrati znala voditi dialog z opozicijo o najbolj pomembnih stvareh".

Kaj sta po srečanju povedala Katarina Kresal (LDS) in Gregor Golobič (Zares) si poglejte v priloženem MMC-jevem videoprispevku.

Med prioritetne cilje so postavili povečanje konkurenčnosti in strukturne reforme, kar lahko po Pahorjevih besedah dosežejo le s pomočjo opozicije oz. dobrega dialoga z njo. "Kolegoma sem povedal, da se mi zdi največji izziv, ki stoji pred Slovenijo, da opravimo uspešno s časom neke gospodarske negotovosti, ki je pred nami," je poudaril.

"Do uradnih rezultatov zmagovalca uradno še ni mogoče napovedati"
"Vsi trije smo naklonjeni temu, da bi potekali tudi živahni in uspešni pogovori s tistimi, ki bodo na drugi strani ločnice med opozicijo in koalicijo, saj si brez takšnega sodelovanja ne predstavljamo uspešne Slovenije," je dodal.

Kot je povzel, so to glavni poudarki današnjega sestanka, ki bodo formalizirani potem, ko bodo znani uradni rezultati Državne volilne komisije. "Do takrat relativnega zmagovalca še ni mogoče uradno napovedati," pravi prvak SD-ja, ki ne pričakuje kakšnih sprememb.

Odločitev kolegija: Začetek pripravljanja koalicijske pogodbe
Že pred sestankom trojčka je Pahor povedal, da so se na kolegiju stranke danes pogovarjali tudi o tem, da je ob pravem času potreben pogovor z vsemi strankami. Najprej se bodo posvetovali s tistimi, s katerimi si želijo tesneje sodelovati. Katere od strank bo povabil k sodelovanju v vladi, se bo po njegovih besedah odločil sam. Kot je zatrdil Pahor, se bo do konca pogovorov skušal srečati s predsedniki vseh strank, tudi s tistimi, za katere pričakuje, da bodo v opoziciji.

Na kolegiju so se odločili, da se začne pripravljati osnutek koalicijske pogodbe, ki je bila po njegovih besedah tudi tema današnjega prvega povolilnega sestanka s predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem in predsednico LDS-a Katarino Kresal.

Prvi sestanek levega trojčka
Srečanje je bilo neformalno in namenjeno predvsem izmenjavi mnenj glede izidov na volitvah. Konkretnejših sklepov ali dogovorov sestanek še ni prinesel. Predsednik SD-ja in najverjetnejši mandatar Pahor je tudi v zadnjih dneh večkrat poudaril, da je treba najprej počakati na uradne izide volitev. Ti bodo objavljeni v ponedeljek, ko bo državna volilna komisija prejela še glasovnice iz tujine.

Pahor zato poudarja, da so kakršna koli ugibanja o povabilu v koalicijo, razdelitvi ministrskih resorjev ter imen ministrov in ministric prezgodnja, poroča Radio Slovenija. Počakati je treba tudi na posvetovanja predsednika Danila Türka s predstavniki poslanskih skupin, na podlagi katerih se bo predsednik odločil o podelitvi mandata za sestavo vlade. Uskladiti bo treba tudi koalicijsko pogodbo.

Levi trojček potrebuje za sestavo koalicije vsaj še eno stranko
Glede na to, da levi trojček za sestavo koalicije potrebuje vsaj še eno stranko, bodo trije predsedniki strank najverjetneje govorili tudi o tem, katero stranko povabiti v koalicijo. Bo to DeSUS, SLS ali kar obe stranki, za zdaj še ni jasno. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je napovedal, da bo za vstop v koalicijo zahteval vsaj dve ministrstvi in eno mesto v državnem zboru, v SLS-u pa glede vstopa v koalicijo niso enotnega mnenja.

Današnje srečanje prvakov treh strank je le uvod v številna neformalna, pozneje pa tudi formalna posvetovanja morebitnih koalicijskih partnerjev, ki bodo na koncu pripeljala do sestave nove koalicije in s tem tudi vlade.

Sešel se je levi trojček
Trojček pred novinarji