Iztekajoči mandat državnega zbora je bil prvi za poslanca Srečka Prijatelja. Foto: RTV SLO
Iztekajoči mandat državnega zbora je bil prvi za poslanca Srečka Prijatelja. Foto: RTV SLO
Bogdan Barovič
Preden se je Bogdan Barovič začel dejavno ukvarjati s politiko, je delal kot novinar. Foto: MMC RTV SLO

Srečko Prijatelj

Namestnik vodje poslanke skupine SNS se je rodil v Zagorju ob Savi, kjer je tudi preživel mladost, vendar se je v začetku 80 preselil v Sežano. Tu z družino živi še danes, dolga leta pa je delal v Holdingu Slovenske železnice. V iztekajočem mandatu Prijatelj prvič sedi v poslanskih klopeh.

Politično je poslanec SNS-a dejaven na lokalni ravni, saj je bil član svetnik v občinskem svetu, zdaj pa je član v svetu krajevne skupnosti. Prijatelj je član stranke že od leta 1992 in je veteran vojne za Slovenijo. Za to je bil tudi odlikovan.

V tekočem mandatu je Prijatelj član štirih odborov (za gospodarstvo, promet, zdravstvo ter kulturo, šolstvo in šport) in dveh preiskovalnih komisij, sodeluje pa tudi v eni delegaciji in številnih skupinah prijateljstev z različnimi državami.

Srečko Prijatelj je s svojim političnim delovanjem že dvignil nekaj prahu, nazadnje, ko je z nekaj somišljeniki na lastno pest šel odstranjevat dvojezične table. Pred tremi leti si ga je zaradi njegovih konzervativnih stališč glede homoseksualcev privoščil novinar revije Mladina, zato je Prijatelj tožil ta medij in tožbo tudi dobil.

Bogdan Barovič

Diplomirani ekonomist iz Trbovelj, kjer je trenutno že drugi mandat tudi župan, je bil najprej bančni uslužbenec, od sredine 80 let pa je delal kot novinar na RTV Slovenija, nato na Radiu Trbovlje, Kanalu A in POP TV. Barovič je tudi amaterski igralec in slikar, imel je že 50 razstav. Tudi on je odlikovan veteran vojne za Slovenijo.

Kot poslanec SNS-a sedi v poslanskih klopeh že drugi mandat. V tem mandatu je član treh odborov (za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, za finance in monetarno politiko ter za zadeve Evropske unije).

Ko je v začetku letošnjega januarja prišlo do spora znotraj stranke in so trije poslanci zapustili stranko, se jim je pridružil tudi on, a si je naslednji dan premislil in ostal poslanec SNS-a.