Če bo Bojan Šrot odstopil, bo v naslednjih mesecih sklican nov kongres stranke SLS, pravi Presečnik. Foto: MMC RTV SLO
Če bo Bojan Šrot odstopil, bo v naslednjih mesecih sklican nov kongres stranke SLS, pravi Presečnik. Foto: MMC RTV SLO
Jakob Presečnik
Presečnik pravi, da sam o kandidaturi za predsednika stranke ne razmišlja. Foto: RTV SLO

Presečnik, ki je bil na nedeljskih volitvah izvoljen za enega izmed petih poslancev SLS-a in je tudi predsednik sveta stranke, je povedal, da povabila v koalicijo niso prejeli, sta se pa v četrtek sešla predsednik njihove stranke Bojan Šrot in predsednik SD-ja Borut Pahor. V stranki bodo prvi pogovor o tem, ali bi sprejeli morebitno povabilo levega trojčka, imeli v ponedeljek, ko bodo analizirali izide volitev.

A mnogo ljudi pravi, da SLS tokrat ne sme v koalicijo, ampak naj bodo raje dejavni v opoziciji in naj se v naslednjih letih posvetijo pridobivanju novih volivcev in tistih članov, ki tokrat niso želeli kandidirati na njihovi listi, pojasnjuje Presečnik.

Se napoveduje kongres?
Stranka se prav tako še ni pogovarjala o morebitnem odstopu predsednika Bojana Šrota, ki je pred volitvami napovedal, da bo ponudil svoj odstop, če stranka doseže slabši izid kot pred štirimi leti ali če sam ne pride v parlament. Uresničila sta se oba Šrotova pogoja, Presečnik pa pravi, da če bo Šrot ponudil odstop, bodo sklicali svet stranke in nato kongres, pred kongresom bodo odstopili vsi funkcionarji, ki pa lahko ponovno kandidirajo. Dodal je, da je sam kot predsednik sveta takoj pripravljen ponuditi odstop.

Presečnik je povedal še, da so v stranki kar zadovoljni z izidom volitev, saj so jim javnomnenjske raziskave kazale precej manj, je pa izid vseeno slabši kot leta 2004, zato se morajo odločiti, kako naprej, da ne bi še naprej izgubljali volivcev. Glavne razloge za to, da jim volivci niso namenili toliko glasov, vidi v politični situaciji pred volitvami, ko se je pravzaprav volilo mandatarja, na roko pa jim prav tako ni šel zadni poziv Janeza Janše, da SDS potrebuje zmago z veliko razliko.

Ana Svenšek