Audi želi do leta 2020 po prodaji prehiteti BMW, ki velja za najuspešnejšo znamko premium. To naj bi jim uspelo z novimi modeli. Audi Q7 (na fotografiji) je že eden takih. Foto: Audi
Audi želi do leta 2020 po prodaji prehiteti BMW, ki velja za najuspešnejšo znamko premium. To naj bi jim uspelo z novimi modeli. Audi Q7 (na fotografiji) je že eden takih. Foto: Audi

Pri Audiju do konca desetletja načrtujejo obogatiti ponudbo športnih terencev, je priznal človek, ki je na čelu znamke, Rupert Stadler. Velika želja je izdelati najrazkošnejši športni terenec Q8.

Pri nemškem avtomobilskem velikanu ocenjujejo, da je na določenih trgih, kot so ZDA, Kitajska in Bližnji vzhod, velika potreba po še razkošnejših športnih terencih, kot je Q7, ki bo v novi generaciji pri nas na prodaj še letos.

Audi pospešeno pripravlja projekt Q8, je v intervjuju za Bloomberg priznal vodja podjetja Rupert Stadler. Proizvajalec vozil premium je sicer pred kratkim na avtomobilskem salonu v Detroitu predstavil povsem novi Q7. "Večji model ne bo škodil niti znamki niti modelu Q7. Prepričan sem, da do leta 2020 potrebujemo večji in še razkošnejši avtomobil," pravi Stadler.

Razkošnega terenca pripravlja tudi Maserati
V podjetju iz Ingolstadta si prizadevajo, da bi povečali prodajo predvsem na ameriškem trgu, kjer močno zaostajajo za glavnima nemškima konkurentoma, BMW-jem in Mercedes-Benzom, ki prodata še enkrat več vozil. Audiju se mudi, saj je BMW že razkril, da načrtujejo veliki športni terenec X7, ki bo neposreden konkurent modelu Q8.

Velika luksuzna terenska vozila načrtujejo tudi eksotične znamke, kot je Bentley, ki je v lasti koncerna Volkswagen, in bo predstavil model bentayga. Maserati najavlja model levante, Jaguar naj bi sredi leta 2016 začel prodajo srednje velikega mestnega križanca F-pace.

Q8 je sicer le košček v Audijevem mozaiku, vrednem 24 milijard evrov, te bo vlagal v razvoj novih tehnologij in novih modelov v prihodnjih petih letih. Večino denarja bo namenil povečanju svojega nabora modelov z zdajšnjih 50 na 60. Med drugim se omenja kompaktni mali športni terenec Q1, ki bo nared leta 2016 in se bo pridružil večjim modelom Q3, Q5 in Q7.