Delovanje električnega štirikolesnega pogona so lahko na snegu preizkusili tudi nekateri potencialni kupci. Foto: Jaguar
Delovanje električnega štirikolesnega pogona so lahko na snegu preizkusili tudi nekateri potencialni kupci. Foto: Jaguar

Jaguarjev prvi električni križanec I-pace bo prvič nastopil 6. marca na avtomobilskem salonu v Ženevi, razkrili pa ga bodo že 1. marca, ko bodo znane tudi uradne cene. Angleški električni športni terenec se bo skupaj z audijem e-tron, ki prav tako prihaja v Ženevo, postavil po robu Teslinemu modelu X. Svojo bojevitost napoveduje z možnostjo hitrega polnjenja, ki bo omogočalo 80-odstotno napolnjenje baterije v le 45 minutah.

Toda takšno polnjenje bo mogoče le na ultrahitrih polnilnicah (High Power Charging) s stalnim tokom z zmogljivostjo najmanj 100 kilovatov, ki bodo (vsaj ena) po zaslugi projekta Ionity na voljo tudi v Sloveniji.

Tehnični podatki še niso znani, toda, sodeč po konceptni različici, bi bil lahko opremljen z baterijo z zmogljivostjo 90 kWh ter z dvema elektromotorjema s skupno močjo 294 kilovatov (400 KM), kar bi mu omogočalo pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro v štirih sekundah. Doseg z enim polnjenjem naj bi bil 500 kilometrov.

V ekstremnih razmerah
Jaguar je s svojim prvim električnim križancem opravil tudi zahtevna testiranja v Arjeplogu na Švedskem pri temperaturi tudi do -40 stopinj Celzija. Ob tem so Angleži razkrili, da bo avtomobil opremljen s sistemom predpriprave, ki bo omogočal najučinkovitejše polnjenje ter največje zmogljivosti in doseg. Uporabnik pa bo lahko nastavljal čas začetka predpriprave in polnjenja.