Voditelja večera Alsou in Ivan Urgant sta odlično zapolnila čevlje Natalije Vodianove in Andreja Malahova. Foto: EPA
Voditelja večera Alsou in Ivan Urgant sta odlično zapolnila čevlje Natalije Vodianove in Andreja Malahova. Foto: EPA
Drugi polfinale Evrovizije 2009
Rezultati drugega polfinala Evrovizije 2009 (za povečavo klikni na sliko). Foto: Eurovision.tv
Norveška
Norvežan je v Moskvi pometel s konkurenco. Prepričal je tako ljudstvo kot glasbene strokovnjake. Foto: EPA
Evrovizija 2009
Evrovizijski oder je bil znova prava paša za oči. Foto: Reuters
Dima Bilan
Lanski zmagovalec Dima Bilan je imel na odru veliko spremljevalcev. Foto: EPA
Norveška
Alexander Rybak je veljal za vročega favorita tudi na stavnicah. Poleg njega so veliko možnosti pripisovali tudi Grčiji, Turčiji in Veliki Britaniji. Foto: Reuters
Quartissimo
Slovenija je v drugem predizboru zasedla 16 mesto. Foto: Reuters

Simpatični Norvežan z otroškim obrazom je zmagal z neverjetno prednostjo, saj mu je kombinirani glas telefonskega glasovanja in nacionalnih strokovnih žirij prinesel kar 387 točk. Drugo mesto je zasedla 18-letna Islandka Johanna, ki je zbrala 218 točk, na tretjem mestu pa je končal poskočni azerbajdžanski duet AySel in Arash s 207 točkami.

Slovenska delegacija se je iz Moskve vrnila v popoldanskih urah. Kakšni so njeni vtisi, preberite tukaj!

Po koncu prireditve so postali znani tudi rezultati polfinalnih tekmovanj. Slovenija, ki jo je zastopala skupina Quartissimo s pevko Martino Majerle, se je v drugem polfinalnem večeru s 14 točkami - podelili so nam jih Hrvaška (7), Albanija (2) in Srbija (5) - uvrstila na 16. mesto med 19 tekmovalkami. Poznejši zmagovalec, Alexander Rybank, je s konkurenco pometel tudi v četrtkovem predizboru, saj je zbral 201 točko.

"Čudežni deček" beloruskih korenin
Alexander Rybak je bil rojen 13. maja leta 1986 v Minsku v Belorusiji, odraščal pa je v okolici Osla. Na Norveškem velja za pravega čudežnega dečka, saj je hkrati avtor in izvajalec vseh svojih pesmi, tudi zmagovalne Fairytale, odlično igra violino, poleti pa bo zaigral tudi v filmu. Za šov na odru je poleg njega poskrbela plesna skupina Frikar.

To je tretja zmaga za Norveško. Leta 1985 so evrovizijsko "krono" prvič osvojili Bobbysocks s skladbo La Det Swinge, deset let pozneje pa jim je uspeh prinesla instrumentalna skladba Nocturne zasedbe Secret Garden.

Peter Poles se ni pustil motiti
Slovenske glasove je, kot že zadnja leta, sporočil Peter Poles, ki je znova poskrbel za zabavno domislico. Ker se Slovenija že drugo leto zapored ni uvrstila v finale, je dvorano prosil za minuto molka, ki je ni prekinil niti na prigovarjanje voditeljice Alsou, naj le pove rezultate. Slovenija je 12 točk podelila Norveški, 10 Bosni in Hercegovini, 8 Danski, 7 Franciji in šest Hrvaški.

Za zmago na letošnjem, že 54. izboru, se je potegovalo 25 izvajalcev: deset iz prvega predizbora (Turčija, Švedska, Izrael, Portugalska, Malta, Finska, Bosna in Hercegovina, Romunija, Armenija in Islandija), deset iz drugega predizbora (Azerbajdžan, Hrvaška, Ukrajina, Litva, Albanija, Moldavija, Danska, Estonija, Norveška, Grčija), štiri "velike" (Francija, Nemčija, Velika Britanija in Španija) in gostiteljica, Rusija.

Večer je s skladbo Believe odprl lanski zmagovalec Dima Bilan, ki je najzaslužnejši, da je evrovizijski "cirkus" letos prišel v Moskvo.


Končni vrstni red tekmovalcev v finalnem večeru:
1. Norveška: Alexander Rybak - Fairytale (387 točk)
2. Islandija: Jóhanna Guðrún Jónsdóttir – Is It True? (218 točk)
3. Azerbajdžan: AySel & Arash - Always (207 točk)
4. Turčija: Hadise – Düm Tek Tek (177 točk)
5. Velika Britanija: Jade Ewen- It's My Time (173 točk)
6. Estonija: Urban symphony - Randajad (129 točk)
7. Grčija: Sakis Rouvas - This is the night (120 točk)
8. Francija: Patricia Kaas - Et S'il Fallait Le Faire (107 točk)
9. Bosna in Hercegovina: Regina – Bistra voda (106 točk)
10. Armenija: Inga & Anush Arshakyanner – Nor Par (92 točk)
11. Rusija: Anastasia Prikhodko - Mamo (91 točk)
12. Ukrajina: Svetlana Loboda - Be my Valentine (76 točk)
13. Danska: Brink - Believe again (74 točk)
14. Moldavija: Nelly Ciobanu - Hora din Moldova (69 točk)
15. Portugalska: Flor de Lis – Todas As Ruas Do Amor (57 točk)
16. Izrael: Nora & Mira – There must be another way (53 točk)
17. Albanija: Kejsi Tola - Carry me in your dream (48 točk)
18. Hrvaška: Igor Cukrov ft. Andrea - Lijepa Tena (45 točk )
19. Romunija: Elena Gheorghe – The Balkan Girls (40 točk)
20. Nemčija: Alex Swings Oscar Sings! - Miss Kiss Kiss (35 točk)
21. Švedska: Malena Ernman – La Voix (33 točk)
22. Malta: Chiara – What If We (31 točk)
23. Litva: Sasha son - Love (23 točk)
24. Španija: Soraya - La Noche Es Para Mí (23 točk)
25. Finska: Waldo's People – Loose Control (22 točk)
Voditelja glavnega večera, ki je tako kot oba predizbora potekal v Olimpijski areni v Moskvi, sta bila ruska pevka Alsou, ki je svojo državo že predstavljala na Evroviziji, in televizijski voditelj Ivan Urgant.

Kot vsako leto tudi letos Evrovizija buri duhove. Vabljeni na Moj splet, da izrazite svoje mnenje o nastopajočih ali pa svoja opažanja zapišete v komentarjih pod novico.
Kako smo glasovali Slovenci?
Slovenija je v polfinalnem večeru največ točk podelila Srbiji, sledile so Hrvaška (10), Norveška (8), Albanija (7), Azerbajdžan (6), Danska (5), Grčija (4), Moldavija (3), Irska (2) in Estonija (1). V finalnem večeru pa smo, tako kot velika večina dugih držav, največ točk podelili poznejšemu zmagovalcu Norvežanu, 10 Bosni in Hercegovini in 8 Danski, sledili pa so Francija, Hrvaška, Islandija, Grčija, Velika Britanija, Albanija in Azerbajdžan.
Vrnitev strokovne komisije
Po letu 1997 je možnost odločanja znova dobila strokovna komisija - njeni glasovi so bili v finalnem vredni polovico končnih točk, polovico pa so prispevali gledalci s telefonskim glasovanjem. Petčlanske nacionalne strokovne komisije so bile sicer na delu že v obeh predizborih - devet držav je bilo tako v izbor uvrščenih na podlagi telefonskega glasovanja, eni državi pa je v finale "pomagala" žirija. Sosednja Hrvaška je bila tako po številu telefonskih glasov 13., a se je v finale vseeno uvrstila. Iz prvega predizbora je uvrstitev v finale tako uspela Finski, ki je bila sicer po številu glasov gledalcev 12.

T. K./A. P.